Amaç: Bu çalışma, sağlıklı yetişkinlerde diyet ileri glikasyon son ürünleri alımı (Dietary Advanced Glycation End Products, dAGES) ile sağlıklı beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Bu kesitsel online çalışma, 120 sağlıklı yetişkin (18-65 yaş) üzerinde yürütülmüştür. Veriler sosyodemografik bilgileri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri (ağurluk ve boy) ve 3 gün 24-saatlik besin tüketim kaydını kapsayan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Verileri analiz etmek için hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların ortalama dAGEs alımı ve diyet kalite indeksi (Dietary Quality Index-International, DQI-I) puanları sırasıyla 9356.1±3812.6 kU/gün ve 51.9±8.2’dir. Yüksek dAGEs kategorisinde yer alan katılımcıların daha düşük diyet karbonhidratı ve daha yüksek enerji, protein, yağ, doymuş, tekli doymamış, çoklu doymamış ve n-6 yağ asidi alımlarının olduğu bulunmuştur (p<0.05). Kadınlarda, dAGEs alımı ile beden kütle indeksi (BKİ) arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır (p<0.05). Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre sosyodemografik özellikler, sigara içme durumu ve DQI-I, dAGEs alımını anlamlı şekilde yordamadığını gösterirken (p>0.05), beslenme eğitimi almak dAGEs alımını azaltırken fazla kilolu olmak ve yüksek enerji alımı dAGEs alımını artırmaktadır (p<0.05). Sonuç: Bu sonuçlar dAGEs alımının besinlerin bileşiminden bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini ve sağlıklı beslenmenin göstergesi olarak kullanılan sağlıklı beslenme indekslerine pişirme yöntemlerinin de dâhil edilmesi gerektiğini göstermiştir. Ek olarak, dAGE’lerin kronik hastalıkların gelişimindeki önemli rolü göz önüne alındığında, beslenme kılavuzları aracılığıyla kamuoyunun farkındalığının artırılması hayati önem taşımaktadır.
Aim: This study aimed to examine the relationship between dietary advanced glycation end products (dAGEs) intake and healthy eating habits in healthy adults. Subjects and Method: A cross-sectional online study was conducted on 120 healthy adults (18–65 years). Data were collected via a questionnaire covering sociodemographics, health status, dietary habits, anthropometric measures (weight and height) and a 3-day 24-hour food record. Hierarchical regression analysis was used for evaluation. Results: Mean dAGEs intake and Dietary Quality Index-International (DQI-I) scores were 9356.1±3812.6 kU/day and 51.9±8.2, respectively. High dAGEs intake was associated with lower carbohydrate and higher energy, protein, fat, saturated, monounsaturated, polyunsaturated, and n-6 fatty acid intakes (p<0.05). A positive correlation was found between dAGEs intake and body mass index (BMI) in women (p<0.05). Hierarchical regression showed that sociodemographics, smoking, and DQI-I were not significant predictors (p>0.05), whereas nutrition education reduced, and overweight status and energy intake increased the dAGEs intake (p<0.05). Conclusion: These results indicate that dAGEs intake should be assessed alongside food composition, and cooking methods should also be incorporated into healthy nutrition indices as essential indicators of a healthy diet. Additionally, raising public awareness through nutritional guidelines is crucial, given the significant role of dAGEs in the development of chronic diseases.