EDIBLE PLANTS USED IN VAN GASTRONOMY


Creative Commons License

Denk E.

TOKAT 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENTIFIC RESEARCHES, Tokat, Türkiye, 1 - 03 Eylül 2023, ss.191

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Tokat
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.191
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsanoğlu yerleşik hayata geçip tarım faaliyetlerine başladıktan sonra beslenmesinde birbirinden farklı otları yemeklerinde ana hammadde veya lezzet verici yardımcı ürün olarak kullanmışlardır. Bazı zamanlarda etler, bazı zamanlarda ise sadece otlar yiyerek hayatta kalmaya çabalamıştır. Dolayısıyla geçmişten günümüze gelindikçe bu otların zararlı olanları belirlenmiş zararsız olanlar ise hem yemeklerde beslenme amaçlı hem de şifa bulmak adına tedavi amaçlı kullanılagelmiştir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı zengin endemik çeşitliliğe sahip Van yöresinin mutfak kültürüne ait yemeklerin yapımında kullanılan otları ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda öncelikle doküman analizi yapılmış olup zengin flora çeşitliliği olan alanlara yapılan saha ziyaretlerinden elde edilen bilgi ve gözlemler çalışmanın bulgularını şekillendirmiştir. Bu bulgular sonucunda Van yöresinin yenilebilir otlar açısından zengin bir bölge olduğu ve yöresel yemeklerinin yapımında sıkça tercih edildiği belirlenmiştir. Sadece Van kahvaltısı ürün çeşitliliği veya bilinen Van otlu peyniri ile değil yöre aynı zamanda yöresel yemekleri ve bu yemeklerde kullanılan otlar ile de önemli bir gastronomi merkezidir. Yemeklerde sık kullanılan otlara örnekler ise çiriş, spitak, heliz, reyhan, gibi türler olduğu söylenebilir. Bunula birlikte önceleri ilaç olarak kullanılan Van otlu peynirinin yapımında da 25 farklı tür içinde sirmo, mendo ve heliz gibi otların çoğunlukla tercih edildiği görülmüştür. Dolayısıyla bu ot türlerinin belirlenip kayıt altına alınması hem Van yöresel yemeklerinin hem de Van otlu peynirinin sürdürülebilirliği için önemlidir ve ilgililerin farkındalıklarının arttırılması önerilmektedir.