TOKAT 2nd INTERNATIONAL CONFERENCE ON SCIENTIFIC RESEARCHES, Tokat, Türkiye, 1 - 03 Eylül 2023, ss.191
İnsanoğlu yerleşik hayata geçip tarım faaliyetlerine başladıktan sonra beslenmesinde
birbirinden farklı otları yemeklerinde ana hammadde veya lezzet verici yardımcı ürün olarak
kullanmışlardır. Bazı zamanlarda etler, bazı zamanlarda ise sadece otlar yiyerek hayatta
kalmaya çabalamıştır. Dolayısıyla geçmişten günümüze gelindikçe bu otların zararlı olanları
belirlenmiş zararsız olanlar ise hem yemeklerde beslenme amaçlı hem de şifa bulmak adına
tedavi amaçlı kullanılagelmiştir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amacı zengin endemik
çeşitliliğe sahip Van yöresinin mutfak kültürüne ait yemeklerin yapımında kullanılan otları
ortaya çıkarmaktır. Bu kapsamda öncelikle doküman analizi yapılmış olup zengin flora
çeşitliliği olan alanlara yapılan saha ziyaretlerinden elde edilen bilgi ve gözlemler çalışmanın
bulgularını şekillendirmiştir. Bu bulgular sonucunda Van yöresinin yenilebilir otlar açısından
zengin bir bölge olduğu ve yöresel yemeklerinin yapımında sıkça tercih edildiği belirlenmiştir.
Sadece Van kahvaltısı ürün çeşitliliği veya bilinen Van otlu peyniri ile değil yöre aynı zamanda
yöresel yemekleri ve bu yemeklerde kullanılan otlar ile de önemli bir gastronomi merkezidir.
Yemeklerde sık kullanılan otlara örnekler ise çiriş, spitak, heliz, reyhan, gibi türler olduğu
söylenebilir. Bunula birlikte önceleri ilaç olarak kullanılan Van otlu peynirinin yapımında da
25 farklı tür içinde sirmo, mendo ve heliz gibi otların çoğunlukla tercih edildiği görülmüştür.
Dolayısıyla bu ot türlerinin belirlenip kayıt altına alınması hem Van yöresel yemeklerinin hem
de Van otlu peynirinin sürdürülebilirliği için önemlidir ve ilgililerin farkındalıklarının
arttırılması önerilmektedir.