Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.1, ss.9-20, 2021 (Hakemli Dergi)
Bu araştırmada, adsorbent olarak kullanılan şeftali çekirdeği kabuğu
üzerine sulu ortamdaki malahit yeşilinin adsorpsiyonu amaçlanmıştır.
Bunun için önce adsorbentin karakterizasyonu incelenmiş ve sonrasında
adsorpsiyon prosesini etkileyen parametrelerden faydalanarak uygun bir
kinetik model elde edilmiştir. Karakterizasyon çalışmalarında; Taramalı
Elektron mikroskobu, Termal Gravimetri/Diferansiyel Taramalı
Kalorimetri, Diferansiyel Termal Gravimetri, X-Işını Kırınımı ve Yüzey
analizleri yapılmıştır. Termal Gravimetri/Diferansiyel Taramalı
Kalorimetri analizleri ile, şeftali çekirdeğinin 25-150°C, 200-380°C ve
380-580°C sıcaklık aralıklarında bozunduğu gözlenmiştir. X-Işını
Kırınımı analizleri sonucu ise, adsorbent yapısının amorf bir karaktere
sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, yüzey analizleri ile,
adsorbentin yüzey alanı, por hacmi ve ortalama por çapı değerleri
belirlenmiştir. Adsorpsiyon prosesinin kinetiğinin belirlenmesi için,
yaygın olarak kullanılan modeller incelenmiş ve kinetik modelin yalancı
ikinci mertebeye uyduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ışığında,
endüstriyel anlamda sulu çözeltilerden malahit yeşilinin uzaklaştırılması
hususunda şeftali çekirdeği kabuğunun oldukça katkı sağlayacağı
söylenebilir.
In this research, adsorption of malachite green in aqueous medium on
peach seed shell used as adsorbent was aimed. For this purpose, first the
characterization of adsorbent was examined and then a proper kinetic
model was obtained by using the parameters affecting the adsorption
process. In characterization studies; Scanning Electron Microscope,
Thermal Gravimetry/Differential Scanning Calorimetry, Differential
Thermal Gravimetry, X-Ray Diffraction and Surface analysis were done.
With Thermal Gravimetry/Differential Scanning Calorimetry analysis, it
was observed that the peach kernel degraded at temperatures between 25-
150°C, 200-380°C and 380-580°C. As a result of X-Ray Diffraction
analysis, it was revealed that the adsorbent structure has an amorphous
character. In addition, by surface analysis, surface area, pore volume and
average pore diameter values of the adsorbent were determined. In order
to determine the kinetics of the adsorption process, commonly usedmodels were examined and it was found that the kinetic model fit the
pseudo-second order. In the light of the results obtained, it can be said that
the peach seed shell will contribute greatly to the removal of malachite
green from aqueous solutions industrially.