Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, sa.50, ss.162-170, 2023 (Hakemli Dergi)
Çay (Camellia sinensis) ülkemizde ve dünyada en popüler içeceklerden biridir. Bu araştırmanın amacı; Doğu Karadeniz bölgesinde
yaygın olarak üretilen bazı çay marka ve çeşitlerinin, makro-mikro besin elementi içeriğinin belirlenmesidir. Bu amaçla, 54 farklı
siyah çay örneği toplanmıştır. Toplam azot ve toplam besin elementi içerikleri belirlenmiştir. Çay yapraklarının mineral madde
içerikleri laboratuvar koşullarında belirlenmiştir.
Doğu Karadeniz yöresinde yaygın olarak tüketilen ve ülke çapında pazarlanan 54 çay örneğinin makro besin elementi analiz
sonuçlarında; N içeriği %58 az, %42 yeterli; P % 4 az, %96 yeterli; K %7 az, %89 yeterli % 4 fazla; Ca % 2 az, %96 yeterli, %2
fazla; Mg %20 az, %80 yeterli düzeyde olduğu tespit edilmiştir
Mikro element analiz sonuçlarının besin elementi içeriği bakımından; Fe içeriği %2 az %5 yeterli, %93 fazla; Cu %91 az, %9 yeterli,
Mn %2 az, %96 yeterli; B %62 az, %36 yeterli, %2 fazla; Zn %15 az, %78 yeterli, %7 fazla olduğu tespit edilmiştir.
Besin elementi kapsamlarının yetersi olduğu çay örneklerinde ( özellikle N ,Cu ve B ) ideal düzeye gelip gelmediği düzenli toprak ve
bitki analizleri ile kontrol edildikten sonra gübreleme ( toprağa / yaprağa) yapılmalıdır.
Anahtar Kelimeler: Çay, mineral içerik, kuru çay analizi, kritik değer