KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİMİNDE SİMÜLASYON KULLANIMI


Creative Commons License

Çınar Tanrıverdi E.

9. Palandöken Kadın Doğum Kongresi, Erzurum, Türkiye, 12 - 15 Mart 2020, ss.22

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.22
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, mezuniyet öncesi ve sonrası Kadın Hastalıkları ve Doğum eğitimlerinde simülasyona dayalı öğrenmenin önemini vurgulamak, kanıtlanmış yararlarını gözden geçirmektir.

Tıp öğrencilerinin yoğun bilgi ile donatıldıkları ancak, terorik bilgiyi uygulamaya geçirmelerinde ve temel klinik beceriler konusunda eksikliklerinin olduğu bilinmektedir. Hastanede yatış sürelerinin kısalması, öğrenci sayılarının giderek artması, hasta hakları ve hasta güvenliği gibi kavramların gelişmesi, öğrencilerin hastalarla daha az karşılaşması, bazı becerilerin öğrenilmesi için daha az şansa ve fırsata sahip olmaları ile sonuçlanmıştır. Oysa, hekimlerden bilgi ve becerilerini standartlara uygun ve eksiksiz uygulamaları beklenmektedir. Sağlık profesyonellerinin hasta güvenliği ve bakım kalitesi alanında da artan sorumlulukları vardır. Bütün bu sebepler, temel klinik becerilerin gerçek hasta şansına ve fırsatına bağlı olmadan uygulanması ve kazandırılmasını gerektirmektedir.

Simülasyon (benzetim), gerçek hayatta olan bir şeyi incelemek veya deneyimlemek için yapay olarak belirli bir takım koşulların yaratılmasıdır. Simülasyona dayalı öğretim, eğitim hedeflerine ulaşmak için, gerçek bir sürecin yapay bir ortamda taklit edilmesidir. Simülasyona dayalı öğretimde amaç, klinik becerilerin, hasta ile temasa geçmeden önce, hastaya zarar verme riski olmadan, güvenli bir ortamda, hata yapma korkusu olmadan, beceriyi tam öğrenene kadar istenildiği kadar tekrar etme ve deneme şansı verilerek, öğrencilere deneyimsel öğrenme yoluyla kazandırılmasıdır.

Simülasyon, önemli becerilerin öğretilmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi için potansiyel bir araçtır. En önemli yararı, hasta güvenliğini tehlikeye atmayan bir öğretme yöntemi olmasıdır. Kadın doğum alanında, gerek mezuniyet öncesi, gerek mezuniyet sonrası eğitimde pratik ve güvenli bir yaklaşımdır. Sadece teknik becerilerin değil, ekiple çalışma, mesleklerarası iletişim, klinik karar verme, kriz yönetimi, liderlik gibi çeşitli becerilerin öğretilmesi ve değerlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Obstetri alanında, gebede açıklık değerlendirilmesi, amniyosentez, vaginal doğum, makat ve ikiz doğum, operatif doğumlar forceps, vakum uygulamaları, epizyotomi onarımı, omuz distosisi, postpartum kanama yönetimi, eklampsi yönetimi, sezaryen eğitimi konularında dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Jinekoloji alanında, muayene, smear alma, ultrasonografi eğitimi, laparoskopi ve histeroskopi eğitimleri, intrauterin ya da subkutan kontraseptif yöntem uygulamalarında yine yaygın kullanılmaktadır. Bu becerilerin öğretilmesinde düşük, orta veya yüksek gerçeklikli, beceriye özel tasarlanmış, maket, model, manken ve bilgisayar uygulamalarını içeren simülatörler kullanılmaktadır.

Obstetrik aciller Kadın Doğum kliniklerinde simülasyonun en çok kullanıldığı alanlardır. Obstetrik acillerin yönetiminde simülasyonla standartlaştırılmış ekip eğitimi ve tatbikatların, ekip yanıtını ve becerilerini artırdığı, tıbbi hataları azalttığı, hasta güvenliğini, maternal ve fetal klinik sonuçları iyileştirdiği, malpraktis iddialarını azalttığı gösterilmiştir.

Kadın doğum eğitimlerinde bir başka simülasyon kullanım alanı iletişimdir. Etkili iletişim, kötü haberlerin uygun şekilde verilmesi, danışmanlık becerileri, etik ikilemler ve profesyonel değerlerin öğretilmesi ve değerlendirilmesinde özel olarak eğitilmiş, standart ve simüle hastalar kullanılır.
Simülasyona dayalı öğrenme yöntemleri, mezuniyet öncesi ve sonrası her seviyedeki öğrenci için yarar sağlayan, yaygın olarak kabul gören, değerli bir araçtır. Kadın Doğum uygulamalarında simülasyonun sunduğu fırsatlar değerlendirilmeli, simülasyona dayalı yöntemler arttırılmalı, müfredata dahil edilmelidir.

Anahtar kelimeler: Tıp eğitimi, obstetrik acil, simülasyon