KIŞ KORİDORU GASTRONOMİ KORİDORUNA DÖNÜŞEBİLİR Mİ? BİR GASTRONOMİ ROTA DENEMESİ


Creative Commons License

Denk E.

KARADENIZ 14th INTERNATIONAL CONFERENCE ON SOCIAL SCIENCES , Batumi, Gürcistan, 9 - 10 Ekim 2023, ss.171-184

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Batumi
  • Basıldığı Ülke: Gürcistan
  • Sayfa Sayıları: ss.171-184
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye tarihi geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması sebebiyle mutfak kültüründe birbirinden eşsiz lezzetler sunma ve yeni deneyimler yaşatma potansiyeline sahiptir. Ancak bu güzel lezzetlerin gastronomi turizmi kapsamında hala istenilen düzeyde değerlendirilemediği düşünülmektedir.  Türkiye Turizm Stratejisi (2023) belgesinde ortaya konulan turizm gelişim koridorlarından birisi de Erzincan, Erzurum, Ağrı, Kars ve Ardahan şehirlerinden oluşan Kış Koridoru’dur. Kış mevsimiyle özdeşleşen bu destinasyonlar takvimi her geçen yıl kısalsa da kış aylarında misafirlerine eşsiz manzaraları ve tesis altyapıları ile unutulmaz deneyimler yaşatabilmektedir. Bu deneyimlere farklı bir boyut katıp hem kış turistleri hem de lezzet tutkunu ziyaretçiler tüm yıl boyunca ağırlanabilir. Bu çalışmanın amacı; Kış Koridoru şehirleri olarak belirtilen merkezlerin sahip olduğu lezzetleri ortaya çıkarmaktır. Aynı zamanda bu koridor boyunca bir gastronomi rota önerisi geliştirmek de hedeflenmektedir. Elde dilen sonuçlara bakıldığında kış turizmi açısından bu şehirler oldukça güçlüdür ancak ortaya çıkarılan lezzetler de hem kış mevsiminde hem de yılın diğer geriye kalan zaman dilimlerinde ziyaretçilerine çorba, ana yemek, tatlı ve peynir türleriyle eşsiz tat ve üretim deneyimleri yaşatabilir. Erzincan tulum peyniri, Erzurum cağ kebabı, Ağrı abdigor köftesi, Kars kaşarı ve Ardahan kazı bu eşsiz lezzetlerin yaygın olarak bilinenleridir. Çalışma, merkezlerin gastronomik zenginliğini resmederek bir lezzet rotası önermektedir. Kış Koridoru destinasyonlarının aynı zamanda önemli birer gastronomi turizmi merkezi de olduğu söylenebilir. Dolayısıyla sahip olunan gastronomi turizmi potansiyeli ve lezzet rotası Kış Koridoru şehirlerinin tüm yıl boyunca turizmden faydalanmasını sağlayabilir. Bu konuda yerel yönetici ve politika yapıcılara da bazı görevler önerilmektedir.