Boş Zamanda Sıkılma Algısı ile Riskli Davranışlar Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama


İSKENDER A.

Turizm Akademik Dergisi, cilt.5, sa.5, ss.86-97, 2018 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 5
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Turizm Akademik Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.86-97
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Mevcut çalışma üniversite öğrencilerinin sıkılma algısı ile riskli davranışları arasındaki (riskli alkol kullanımı, riskli beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı) ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Turizm Fakültelerindeki Rekreasyon Yönetimi bölümleri ile Spor Bilimleri Fakültesi ve Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu bünyesindeki Rekreasyon bölümü öğrencileri bu araştırmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır. Mevcut çalışmada öğrencilerinin cinsiyetlerine göre riskli davranışlar arasındaki farkı belirlemek için t testi yapılmıştır. Bunun sonucunda erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre riskli alkol kullanımı ve sigara kullanım düzeylerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Riskli beslenme alışkanlıklarında ise cinsiyete göre anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Sıkılma algısı ile riskli davranışlar arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Bunun sonucunda can sıkıntısı ile riskli alkol kullanımı, riskli beslenme alışkanlıkları ve sigara kullanımı arasında anlamlı ilişki belirlenmiştir. 

This study aims to determine the relationship between leisure boredom and risky behaviors of university students. With this aim; the students of recreation management departments in tourism faculties and the students of the recreation department of the Sports Sciences Faculty constitute the sample group of this research. In the current study, t-test was conducted to determine the difference between risky behaviors according to the genders. As a result, it was determined that male students had higher risk of alcohol use and smoking levels than female students. Statistically; there isn’t significant difference for risky eating habits according to gender. Correlation analysis was used to determine the relationship between leisure boredom and risky behaviors. As a result, there is a significant relationship between leisure boredom and risky alcohol use, risky eating habits and smoking.