IX. Tarım Ekonomisi Kongresi, Şanlıurfa, Türkiye, 22 - 24 Eylül 2010, ss.175-182
Çalısmada Türkiye et sığırcılığında ıslah ve destekleme politikalarının bölgesel etkinlikleri
belirlenmeye çalısılmıstır. Bu amaçla üç asamalı en küçük kareler yöntemi kullanılarak regresyon
analizi yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, bütün bölgelerde sığır eti üretimini etkileyen en
önemli faktör, kültür ve melez sığır sayısının toplam sığır sayısına oranıdır. Bütün bölgelerde sığır
eti üretimi ile kültür ırkı sığır ithalatı ve yem fiyatları arasında negatif, sığır eti verimi, et tesvik
primi ve kültür ve melez sığır sayısının toplam sığır sayısına oranı, arasında pozitif bir iliski tespit
edilmistir. Sığır eti üretimi ve sığır eti fiyatları arasında ise doğu ve orta bölgelerde pozitif, batı,
güney ve kuzey bölgelerde negatif iliski bulunmustur. 1990 yılından itibaren yapılan kültür ırkı
sığır ithalatının etkisinin istatistiksel olarak önemsiz olduğu tespit edilmistir. Bu sonuçlar, tarımsal
destekleme politikalarının bölgesel düzeyde belirlenmesinin önemini öne çıkarmaktadır.
Dolayısıyla Tarım ve Köyisleri Bakanlığının çalısmalarını sürdürdüğü “Tarım Havzaları Projesi”
bir an önce hayata geçirilmelidir.