ICSAS 1st INTERNATIONAL CONFERENCE ON GASTRONOMY, Afyonkarahisar, Türkiye, 30 - 31 Ağustos 2024, ss.12-27, (Tam Metin Bildiri)
Türkiye
açısından gastronomi turizmi, Türk mutfağının sahip olduğu zengin ürün
çeşitliliğine karşın, istenilen seviyelerde fayda elde edilemeyen alternatif
turizm türlerinden birisidir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’nin gastronomi
turizm potansiyelinin hem özel olarak ürün zenginliği açısından tanıtımını
yapmak hem de festivaller aracılığıyla bu turizm türünün gelişimini teşvik
etmektir. Bu kapsamda spesifik olarak çalışmada domates, gastronomik ürün
olarak seçilmiştir. Çalışma, Türkiye’de coğrafi işaret ile tescil altına
alınmış domates çeşitlerini ortaya çıkarmayı, domates türlerinin bilinirliğini
arttırmayı ve üretim yörelerinde festival önerileriyle gastronomi turizminin
gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır. Doküman analiziyle verilerin elde
edildiği çalışmada, festivallerin turizmdeki önemine değinildikten sonra
spesifik olarak seçilen ve coğrafi işaret ile tescil alan 10 farklı taze
domates türü ve 2 farklı kurutulmuş türü ile toplam 12 domates çeşidi
belirlenmiştir. Ayrıca tescil alan domates türlerinin ismiyle günümüzde
maalesef gastronomik olarak herhangi bir festival düzenlenmediği tespit
edilmiştir. Dolayısıyla gastronomi turizmi kapsamında bu ürünler
değerlendirememekte ve istenilen turistik hareketlilik ile gelişim
sağlanamamaktadır. Bu yüzden çalışma sonunda, Türkiye’de gastronomi turizmi
gelişiminin sağlanması hususunda ilgili otoritelere çeşitli öneriler
geliştirilmiş ve coğrafi işaret tescili almış domates türleri isimleriyle
düzenlenecek festivaller ile farkındalık yaratılabileceği belirlenmiştir
Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret,
Domates, Festival, Sürdürülebilirlik