EVALUATION OF TURKEY’S GEOGRAPHICAL INDICATION REGISTERED TOMATO VARIETIES WITHIN THE SCOPE OF FESTIVAL TOURISM


Denk E.

ICSAS 1st INTERNATIONAL CONFERENCE ON GASTRONOMY, Afyonkarahisar, Türkiye, 30 - 31 Ağustos 2024, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Afyonkarahisar
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye açısından gastronomi turizmi, Türk mutfağının sahip olduğu zengin ürün çeşitliliğine karşın, istenilen seviyelerde fayda elde edilemeyen alternatif turizm türlerinden birisidir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’nin gastronomi turizm potansiyelinin hem özel olarak ürün zenginliği açısından tanıtımını yapmak hem de festivaller aracılığıyla bu turizm türünün gelişimini teşvik etmektir. Bu kapsamda spesifik olarak çalışmada domates, gastronomik ürün olarak seçilmiştir. Çalışma, Türkiye’de coğrafi işaret ile tescil altına alınmış domates çeşitlerini ortaya çıkarmayı, domates türlerinin bilinirliğini arttırmayı ve üretim yörelerinde festival önerileriyle gastronomi turizminin gelişimini desteklemeyi amaçlamaktadır. Doküman analiziyle verilerin elde edildiği çalışmada, festivallerin turizmdeki önemine değinildikten sonra spesifik olarak seçilen ve coğrafi işaret ile tescil alan 10 farklı taze domates türü ve 2 farklı kurutulmuş türü ile toplam 12 domates çeşidi belirlenmiştir. Ayrıca tescil alan domates türlerinin ismiyle günümüzde maalesef gastronomik olarak herhangi bir festival düzenlenmediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla gastronomi turizmi kapsamında bu ürünler değerlendirememekte ve istenilen turistik hareketlilik ile gelişim sağlanamamaktadır. Bu yüzden çalışma sonunda, Türkiye’de gastronomi turizmi gelişiminin sağlanması hususunda ilgili otoritelere çeşitli öneriler geliştirilmiş ve coğrafi işaret tescili almış domates türleri isimleriyle düzenlenecek festivaller ile farkındalık yaratılabileceği belirlenmiştir

 

Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaret, Domates, Festival, Sürdürülebilirlik