NADIR BIR OLGU: ERIŞKIN MENTAL RETARDE HASTADA AMELIYATLA MIDEDEN BIRDEN ÇOK YUTULAN YABANCI CISIM ÇIKARILMASI


Creative Commons License

Şentürk F., Peksöz R., Ağırman E.

18.Ulusal Acil Tıp Kongresi 9th intercontinental Emergency Medicine Congress 9th international Critical Care And Emergency Medicine Congress , Antalya, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2022, ss.74-75

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.74-75
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GIRIŞ: Yabancı cisim yutulması genellikle çocuklarda kazaen bilinç dışı görülebilirken, erişkinlerde ise mental retarde, intihar amaçlı ya da psikiyatrik rahatsızlığı olan kişilerde meydana gelir. Tanı ve tedavisinde sıklıkla direkt grafiler kullanılır. Yabancı cisimlerin %90’a yakını gayta ile kendiliğinden atılır, %10-20’si endoskopik olarak, %1’i ise cerrahi yolla çıkarılır. Bu çalışmada mental retarde olup, kendiliğinden düşmeyen, endoskopik yöntemle de çıkarılamayan ilk defa karşılaştığımız midede 3 yabancı cisim için cerrahi uyguladığımız olguyu sunmayı amaçladık.

OLGU: İki gündür devam eden epigastrik bölgede karın ağrısı ve bulantı şikayetleri olan 30 yaşında erkek hasta acil servise getirildi. Bilinen ek hastalığı olmayan mental retarde hastanın yapılan fizik muayenede epigastrik bölgede palpasyonla hassasiyeti mevcuttu. Laboratuvar tetkiklerinde patoloji yoktu. Direkt grafide dik yerleşimli metal cisim görüntüsü, çekilen acil batın bilgisyarlı tomografide duodenumda metalik dansite görüntüsü olduğu ancak obstrüksiyon lehine bulgu olmadığı gözlendi. Gastroskopisinde mide ve duodenumdan çok sayıda küçük parçalar halinde madeni ve plastik maddeler görülmüş olup, büyük kısmı çıkarılmıştır. Duodenumda birbirine yapışık halde 2 adet yemek kaşığı görülmüş, mideye kadar forseple çekilmiş ancak kardiyadan geçemediği için çıkarılamamış, kaşıkların forsepse dolanması sonucu forseps geri çekilememiş ve bir ucu midede diğer ucu ağız dışında bırakılmış idi. Acil operasyona alınan hastada mide korpusa yapılan 5 cm’lik kesi ile mideden 1 adet plastik bardak ve forsepse dolanmış halde 2 adet yemek kaşığı çıkarıldı, forseps ağız yoluyla dışarı alındı. Mide primer kapatıldı. Ameliyat sonrası 7. gün hasta şifa ile taburcu edildi.

TARTIŞMA VE SONUÇ: Yutulan yabancı cisimlerin özelliği, şekli, büyüklüğü, vücuda alınma zamanı tanı ve tedavi protokolünü şekillendirmede önemlidir. Özefagustan başlayarak pilor, ileoçekal valv ve splenik fleksura gibi darlıklar bulunmaktadır. 2 cm’den küçük, düzgün şekilli, madeni para, iğne, vida gibi yabancı cisimler 3-5 gün içinde kendiliğinden düşer, 2 cm’den geniş ve 6 cm’den uzun yabancı cisimler ile 5-6 günde mideden distale inmeyen yabancı cisimlerde endoskopik ya da cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Bizim olgumuzda obstrüksiyon ve fistül riski nedeniyle 15 cm uzunluğunda 2 adet metal kaşık ve 5 cm çaplı plastik madde mideden cerrahi yöntemle çıkarılmıştır. Midedeki yabancı cisimler; cismin özelliği, şekli, büyüklüğü ve midede kalma süresine bağlı olarak tanı ve tedavisi yapılabilen vaka türleridir. Opak cisimlerde direkt karın grafisi tanıda kullanılmakla birlikte tedavi sıklıkla kendiliğinden düşmesi ya da endoskopik yolla mümkündür. Ancak spontan ya da endoskopik yöntemle çıkması mümkün olmayan ve komplikasyon gelişmiş yabancı cisimlerde cerrahi yöntem kaçınılmazdır.

ANAHTAR KELIMELER: Mide, Yabancı cisim, Ameliyat