Diş rengi seçiminde bilgisayar destekli sistemlerin kullanımı


BAYINDIR F., WEE A. G.

Hacettepe Dişhekimliği Fakültesi Derg.(. Clinical Dentistry and Research), cilt.30, sa.3, ss.40-46, 2006 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Dişhekimliğinde renk belirlenmesi; görsel ve bilgisayar destekli cihazlar yardımı ile olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir.Indirek bir restorasyonun yapımı sırasında hasta dişi ile karşılaştırılarak yapılan göz ile renk tespiti en yaygın kullanılan metottur.Diş renginin göz ile değerlendirilmesi oldukça sübjektiftir. Eksternal ışık kaynağı, deneyim, yaş ve insan göz yorgunlukları,renk körlüğü gibi fizyolojik değişkenler yetersiz sonuçlara sebep olmaktadır. Rengin algılanması sırasındaki kişiler arası algılama farklılıkları nedeniyle diş renginin göz ile belirlenmesindeki standardizasyon eksikliği,spektroradiometre, spektrofotometre , kolorimetre gibi bilgisayar destekli cihazların kullanımı ve film bazlı fotoğraflar ve dijital fotoğraflar yardımı ile geliştirilebilir. Spektrofotometrik yaklaşım; bakış açısı, uygulayıcının tecrübesinden bağımsız olarak objektif bir uygulamaya imkan verdiğinden ilgi çekicidir. Bu cihazların kullanımı ile yapılan renk seçimi göz ile yapılan renk seçimine nazaran potansiyel bir avantaj sağlamaktadır. Çünkü bu ölçümler objektif, sayılabilir ve daha hızlı elde edilebilir. Dişhekimliği ile ilgili çalışmalarda bilgisayar destekli kolorimetre ve spektrofotometrelerin yaygın kullanımları rapor edilmesine rağmen, çoğu cihazlar rutin klinik kullanıma uygun değildir.Özellikle diş gibi translösens objelerin değerlendirilmesinde bilgisayar destekli bu cihazlarla renk analizi doğru olmayan sonuçlara sebep olabilir. Bu nedenle hem göz hem de cihazların kullanıldığı bir kombinasyon kullanılmalıdır.
Color determination in dentistry can be divided 2 categories: visual and instrumental. Visual color determination by comparison of a patient tooth with a color standard is most frequently applied method in clinical dentistry for color communication during the fabrication of indirect restoration. Determination of tooth color by visual means is considered highly subjective. General variables such as external light conditions, experience, age, and fatigue of human eye physiological variables such as color blindness lead to inconsistencies. Due to inter human differences in the perception of color, visual shade assessment of human teeth is lacking standardization that may be improved by the use of computer aided color determination like spectroradiometer, spectrophotometers, colorimeter, film based, photography and digital photography. The spectrofotometric approach is attractive because it allows an objective assessment of tooth color independent of viewing conditions and examiner experience. Instrumental color analysis offers a potential advantage over visual color determination because instrumental readings are objective, quantifiable, and more rapidly obtained. Although extensive use of computerized colorimeters and spectrophotometers has been reported in dental research most devices currently lack suitability for routine clinical dental use. Especially, instrumental color analysis can be cause inaccurate results for evaluating color of translucent objects, such as teeth. For that reason, both visual and instrumental shade-matching systems should be use combinated.