ISPEC 9th INTERNATIONAL CONFERENCE on AGRICULTURE, ANIMAL SCIENCES and RURAL DEVELOPMENT, Burdur, Türkiye, 19 - 20 Mart 2022, ss.1050-1059
Her geçen gün doğal kaynakların üretim basamaklarında bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Özellikle hayvansal üretim sırasında et ve süt verim kalitesinin azaldığı görülmeye başlamıştır.
Bu sorunların giderilebilmesi için endüstriyel kökenli mikroorganizmalara ihtiyaç
duyulmaktadır. Endüstriyel potansiyele sahip mikroorganizmaların öncelikli olarak doğal
florada bulunması ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz bir etki bırakmaması da oldukça
önemlidir. Rumenin mikrobiyel ekosistemi; bakteri, arkea, protozoa, mantar ve
bakteriofajlardan oluşmaktadır. Ruminantlar selüloz, hemiselüloz, lignin, nişasta, protein
ve çok az miktarda da yağ içeren lignoselülozik yem maddeleri ile beslenirler. Rumen ortamı
bu yem bileşenlerini sindirebilen çok çeşitli bakterileri barındırır. Bakteriler rumendeki
mikrobiyel kitlenin yaklaşık %40-60’nı oluştururlar. Rumen mikroflorasının mevcut üyesi olan
ve ruminantlarda besinlerin sindirilmesine yardımcı olan Selenomonas ruminantium bazı
hayvanların et ve süt verimi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olması ile birlikte hem rumen
içerisinde diğer simbiyotik mikroorganizmalar için hem de endüstriyel alanlarda kullanılan
laktat, asetat, probiyonat gibi fermente ürünler oluşturmaktadır. Endüstriyel ara ürünleri
oluşturabilen ve hayvansal üretim sırasında verim açısından olumlu etkiye sahip olduğu
düşünülen bu mikroorganizmanın in vitro koşullarda üretimi de oldukça değerlidir. Bundan
dolayı S. ruminantium’un in vitro koşularda optimum düzeyde gelişebilmesi için uygun besi
ortamına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmamızda in vitro çalışmalarda mevcut olarak
kullanılan Orpin tarafından tasarlanmış besi yeri (OBO) ile genellikle hayvan besleme
çalışmalarında yapay tükürük olarak bilinen Menke tarafından hazırlanan besi ortamları (MBO)
kıyaslanmıştır. Sonuç olarak S. ruminantium’ un her iki besi ortamında da endüstriyel enzim
olarak bilinen β (1-4) ksilosidaz (EC. 3.2.1.37) etkinliğinin benzer bir sonuca sahip olduğu
dinitrosalisilik asit (DNS) metodu yöntemiyle ortaya konmuştur. MBO hazırlanma süreci ve
maliyetininin de OBO’ya göre daha uygun olması diğer çalışmalar için araştırmacılara yol
gösterici olabileceği düşünülmektedir.
With each passing day, some problems arise in the production steps of natural resources. It has
been observed that the quality of meat and milk yield decreases, especially during animal
production. Microorganisms of industrial origin are needed to overcome these problems. It is
also very important that microorganisms with industrial potential are primarily present in the
natural flora and that they do not have a negative effect on animal health. Microbial ecosystem
of the rumen; It consists of bacteria, archaea, protozoa, fungi and bacteriophages. Ruminants
are fed with lignocellulosic feed materials containing cellulose, hemicellulose, lignin, starch,
protein and very little oil. The rumen environment harbors a wide variety of bacteria that can
digest these feed ingredients.Bacteria constitute approximately 40-60% of the microbial mass
in the rumen. Selenomonas ruminantium, in which is the current member of the rumen
microflora, has a positive effect on meat and milk yield of some animals, and creates fermented
products such as lactate, acetate, probionate, which are used both for other symbiotic
microorganisms in the rumen and in industrial areas. The in vitro production of this
microorganism, which can form industrial intermediates and is thought to have a positive effect
on yield during animal production, is also very valuable. Therefore, suitable nutrient medium
are needed for optimum growth of S.ruminantium under in vitro conditions. In this study, Orpin
designed medium (OBO), which is currently used in in vitro studies, was compared with
Menke's medium (MBO), which is generally known as artificial saliva in animal nutrition
studies. As a result, it was demonstrated by the dinitrosalicylic acid (DNS) method that the
activity of β (1-4) xylosidase (EC. 3.2.1.37), known as an industrial enzyme, had a similar result
in both media. It is thought that MBO preparation process and cost are more suitable than OBO,
and it can be a guide for researchers for other studies.