GALLE (GELİR) ALACAĞI


Creative Commons License

sucu k.

İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, cilt.14, sa.2, ss.542-553, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.21492/inuhfd.1277479
  • Dergi Adı: İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: EBSCO Legal Collection, EBSCO Legal Source, HeinOnline-Law Journal Library, vLex, Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.542-553
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

743 sayılı Medenî Kanun’un kabulünden sonra mazbut ya da mülhak vakıf olarak kurulan zürrî vakıfların malvarlığı üzerindeki hak sahipliği hem 2762 sayılı mülga Vakıflar Kanunu hem de 5737 sayılı Vakıflar Kanunu ile belirli koşullara bağlı olarak muhafaza edilmiştir. Bu kapsamda mazbut ve mülhak vakıflarda vakfın hayrat ve akarlarının onarımı ile vakfiyelerindeki hayrat hizmetlerinin ifasından sonra kalan miktarı ifade eden galle fazlası üzerindeki hak korunmaktadır. Galle fazlasına ilişkin olarak Vakıflar Yönetmeliği’nde ayrıntılı düzenlemelere yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemelere göre kişinin galle fazlası alabilmesi için galle fazlası almaya hak kazandığını gösterir bir mahkeme kararına sahip olması gerekmektedir. Belirtmek gerekir ki kişinin böyle bir mahkeme kararı alabilmesi için vakfiyede galle fazlası şartının bulunması ve vakfedenin soyundan gelindiğinin de ispatlanması şarttır. Galle fazlası almaya hak kazanmanın bir diğer şartı ise Kanun gereğince birtakım giderler düşüldükten sonra galle fazlası olarak ödenecek miktarın kalmış olmasıdır. Çalışmada kişilerin eski vakıflarda galle fazlası üzerindeki hak sahipliği kapsamında vakıf ve galle alacağı kavramları üzerinde durularak, galleye müstehik vakıf evladı olduğunun tespiti davasına ilişkin incelemeler yapılacaktır.
After the adoption of the Civil Law No. 743, the right ownership of the assets of the emerging foundations established as fused or annexed foundations was preserved subject to certain conditions both with the abolished Foundations Law No. 2762 and the Foundations Law No. 5737. In this context, the right to the surplus of income, which represents the amount remaining after the repair of the charity and the akars of the foundation and the performance of the charity services in the foundations, is protected in fused and annexed foundations. Regarding the income surplus, detailed regulations are included in the Foundations Regulation. According to the aforementioned regulations, a person must have a court decision showing that he or she is entitled to receive a surplus of income. It should be noted that in order for a person to take such a court decision, there must be a condition of excess income in the charter, and it must be proven that he or she is descended from the endowment. Another condition for being entitled to receive an income surplus is that the amount to be paid as an income surplus remains after deducting some expenses as per the Law. In the study, the concepts of foundation and income receivables within the scope of entitlement to the excess of income in old foundations will be emphasized, and examinations will be made on the case of determination of the fact that he or she is a foundation child.