EĞİTİM SORUNUNA FARKLI BİR BAKIŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Bülbül M.

8th INTERNATIONAL MARDIN ARTUKLU SCIENTIFIC RESEARCHES CONFERENCE, cilt.4, sa.6, ss.867-870, 2022 (Düzenli olarak gerçekleştirilen hakemli kongrenin bildiri kitabı)

Özet

Son yıllarda pek çok alandan daha öncelikli olmak kaydıyla, kendisinden en yüksek perdeden söz ettiren olgu “eğitim” olmuştur. Bunun rastlantı olmadığı açıktır. Tüm gelişmiş ülkelerin içinde yer alan sektörlerin yönetici ve itici gücü, eğitimdeki yatırımlar ve gelişmeler olmuştur. Eğitim harcamaları tabiri bu anlamda doğru düşmemektedir. Eğitime yönelik katkının, yatırım olarak değerlendirilmesi ülke kalkınmasına dönüşü olan bir değer çarpanı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu noktada evrensel nitelikli bir kavram olan “üniversite” nin, üniversiter gelenek ile üniversiter anlayışı inşa edecek faktör olduğu varsayımından hareketle, sorumluluklarının üst düzeyde olduğu açıktır.

Bilim üretmek, düşüncelere açık olmak, düşünce çeşitliği içinde tartışma ortamı yaratmak ve sentezleme süreçlerine katkı sağlamak üniversitelerin görevidir. Bu yanıyla toplumu aydınlatan, ona yol gösteren ve onu yönlendiren ve üretim süreçlerine katkı değer sağlayan kurumdur. Eğitim sistemini, genel anlamda eğitimle ilgili sorunsal ağın tek nedeni ve kaynağı olarak görmek sorunu bu çalışmada irdelenmiştir. Bu nedenle eğitimle ilgili bir sorunun olduğu açıktır; ancak bu sorunun mevzi ve mevzusunun yanlış yerde aranması, ülke adına enerji, zaman, iş ve diğer faktörler açısından büyük kayıptır ve büyük kayıplar olarak da kayda girmiştir. Bu sebeple eğitim sorununun nedeni! uzun yıllar bu sorun ağının zeminiymiş gibi gösterilen sistemsel aksaklıklar tek başına değildir. Önemli bir yüzdeyle sisteme uyum sağlamada sorun yaşayan uygulayıcılar yani insan sorunudur. Bu çalışma, bu anlamda sorunun asıl kaynaklarına inerek yerinde irdelemeyi amaçlamıştır.