Bayanlarda sigara içme, meyve tüketimi ve fiziksel aktivitenin akciğer fonksiyonları üzerine etkileri


Öztürk D., Akar S., Öztürk M. E.

Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, cilt.13, sa.4, ss.39-49, 2011 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Sigara içme, oksidan/antioksidan dengesini bozarak hava yolları hastalıklarına neden olur. Meyvetüketiminin sigara dumanının akciğer fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerini önleyebileceğibildirilmiştir. Diğer taraftan, kronik egzersizin antioksidan sistemleri uyardığı gösterilmiştir. Buçalışmanın amacı, bayanlarda, sigara içmenin hava yollarında oluşturduğu oksidatif stresin sonucu olarakakciğer fonksiyonlarındaki kayıp üzerine fiziksel aktivite ve meyve tüketiminin etkilerini incelemek vebirlikte olan etkilerinin sinerjik olup olmadığını araştırmaktı.Bu çalışma, 18-78 yaşlarında, sağlıklı 300 bayanda gerçekleştirildi. Deneklerin sigara, fizikselaktivite ve meyve tüketme durumları bir anketle belirlendi. Pony Spirometre (Cosmed S.r.l.) ile vitalkapasite (VC), zorlu vital kapasite (FVC), 1 saniyedeki zorlu ekspirasyon hacmi (FEV1), FEV1/VC,FEV1/FVC, ekspirasyon tepe akımı (PEF) ve FVC’ nin orta yarısı sırasında oluşan ortalama zorluekspirasyon akımı (FEF25-75) ölçüldü.Anket sonuçlarına göre denekler 6 gruba ayrıldı: 1) Sigara içen + meyve yiyen + egzersiz yapan(SME); 2) sigara içen + meyve yiyen veya egzersiz yapan (SMVE); 3) sigara içen + meyve yemeyen +egzersiz yapmayan (S); 4) sigara içmeyen + meyve yiyen + egzersiz yapan (ME); 5) sigara içmeyen +meyve yiyen veya egzersiz yapan (MVE); 6) sigara içmeyen + meyve yemeyen + egzersiz yapmayan(kontrol= K). ME’ nin ortalama değerleri, sırasıyla, MVE (FVC, FEV1 ve PEF için), K (FVC ve FEV1için), SME (FEV1 ve FEF25-75 için), SMVE (FEV1, PEF ve FEF25-75 için) ve S (FVC, FEV1, PEF ve FEF25- 75 için) gruplarının değerlerinden büyüktü. MVE, sırasıyla, SMVE (FEF25-75 için) ve S (FEV1 ve FEF25-75için) gruplarına göre daha yüksek ortalama değerlere sahipti. SMVE’ nin ortalama FVC değeri de S’ninkinden daha büyüktü. Sonuç olarak, gerek düzenli fiziksel aktivite gerekse sık meyve tüketimi sigara içmenin solunumfonksiyonları üzerine zararlı etkilerini önleyebilir; dahası birlikte olan etkileri sinerjiktir. Sigarayıbırakamayan içicilerin düzenli fiziksel aktivitede bulunmaları ve/veya sık meyve tüketmeleri tavsiyeedilmelidir.
Smoking causes airways pathologies by disturbing oxidant/antixidant balance. It was reportedthat fruit consumption may prevent the adverse effects of cigarette smoke on lung functions. On the otherhand, chronic exercise has been shown to stimulate antioxidant systems. The aim of the present study wasto test the effects of physical activity and fruit consumption on loss of lung function as a result ofoxidative stress in airways caused by smoking, and whether their combined effect is synergistic infemales.This study was carried out on 300 healthy females aged 18-78 years. Smoking, physical activityand fruit consumption characteristics of the subjects were determined with an inquiry. Vital capacity (VC),forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume in 1 second (FEV1), FEV1/VC, FEV1/FVC, peakexpiratory flow (PEF) and forced expiratory flow between 25% and 75% of forced vital capacity (FEF25- 75) were measured using Pony Spirometry (Cosmed S.r.l.).According the results of inquiries, the subjects were divided into 6 groups: 1) Smoking +consuming fruit + exercising (SFE); 2) smoking + consuming fruit or exercising (SFOE); 3) smoking +not consuming fruit + sedentary (S); 4) not smoking + consuming fruit + exercising (FE); 5) not smoking+ consuming fruit or exercising (FOE); 6) not smoking + not consuming fruit + sedentary (control= C).The mean values of FE were greater than the values of FOE (for FVC, FEV1 and PEF), C (for FVC andFEV1), SFE (for FEV1 and FEF25-75), SFOE (for FEV1, PEF and FEF25-75) and S (for FVC, FEV1, PEF andFEF25-75), respectively. FOE had higher mean values than SFOE (for FEF25-75) and S (for FEV1 and FEF25- 75), respectively. The mean FVC of SFOE was greater than that of S. In conclusion, both regular physical activity and frequent fruit consumption may prevent theharmful effects of smoking on lung functions; moreover, their combined effect is synergistic. Regularphysical activity and frequent fruit consumption should be recommended to smokers who are unable toquit.