Acrylamide,Ahidden danger


Aydın F.

Health, food and Biotechnology, cilt.1, sa.1, ss.113-117, 2019 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Health, food and Biotechnology
  • Sayfa Sayıları: ss.113-117
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bir dizi gıda maddesinde farklı oranlarda bulunduğu bilinen akrilamid bir ısıl işlemdir. kirletici ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından bir insanlar için olası kanserojen madde. Akrilamid vücut tarafından kolaylıkla emilir vedokulara yayılır. Akrilamidin DNA ve RNA ile reaksiyona girme eğilimi yüksek olmasıçeşitli sağlık sorunlarını da ortaya çıkarmıştır. Birçok çalışma ilişkiyi kanıtladı akrilamid ve sinir sistemi ile ilgili hastalıklar, özellikle kanser arasında. En çok gıda maddelerinde akrilamid oluşumundaki önemli mekanizma Maillard reaksiyonudur. Gıda maddelerindeki akrilamid seviyesi özellikle yüksek sıcaklıklarda artış gösterir. indirgeyici şeker ve asparagin amino asidin varlığı. Ancak, henüz hiçbir yasal mevzuat gıda maddelerindeki akrilamid seviyesi olarak tanımlanmıştır. Anahtar kelimeler: Akrilamid, Kahve, Asparagin, Maillard Reaksiyonu, Kanser Bir dizi gıda maddesinde farklı oranlarda bulunduğu bilinen akrilamid bir ısıl işlemdir. kirletici ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından bir insanlar için olası kanserojen madde. Akrilamid vücut tarafından kolaylıkla emilir vedokulara yayılır. Akrilamidin DNA ve RNA ile reaksiyona girme eğilimi yüksek olmasıçeşitli sağlık sorunlarını da ortaya çıkarmıştır. Birçok çalışma ilişkiyi kanıtladı akrilamid ve sinir sistemi ile ilgili hastalıklar, özellikle kanser arasında. En çok gıda maddelerinde akrilamid oluşumundaki önemli mekanizma Maillard reaksiyonudur. Gıda maddelerindeki akrilamid seviyesi özellikle yüksek sıcaklıklarda artış gösterir. indirgeyici şeker ve asparagin amino asidin varlığı. Ancak, henüz hiçbir yasal mevzuat gıda maddelerindeki akrilamid seviyesi olarak tanımlanmıştır. Anahtar kelimeler: Akrilamid, Kahve, Asparagin, Maillard Reaksiyonu, Kanser
(7) (PDF) Akrilamid: Gizli Bir Tehlike. Available from: https://www.researchgate.net/publication/337324193_Acrylamide_A_Hidden_Danger [accessed Feb 22 2021].
Bir dizi gıda maddesinde farklı oranlarda bulunduğu bilinen akrilamid bir ısıl işlemdir. kirletici ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından bir insanlar için olası kanserojen madde. Akrilamid vücut tarafından kolaylıkla emilir vedokulara yayılır. Akrilamidin DNA ve RNA ile reaksiyona girme eğilimi yüksek olmasıçeşitli sağlık sorunlarını da ortaya çıkarmıştır. Birçok çalışma ilişkiyi kanıtladı akrilamid ve sinir sistemi ile ilgili hastalıklar, özellikle kanser arasında. En çok gıda maddelerinde akrilamid oluşumundaki önemli mekanizma Maillard reaksiyonudur. Gıda maddelerindeki akrilamid seviyesi özellikle yüksek sıcaklıklarda artış gösterir. indirgeyici şeker ve asparagin amino asidin varlığı. Ancak, henüz hiçbir yasal mevzuat gıda maddelerindeki akrilamid seviyesi olarak tanımlanmıştır. Anahtar kelimeler: Akrilamid, Kahve, Asparagin, Maillard Reaksiyonu, Kanser