ULUSAL BESLENME KONSEYİ EKMEK BİLİM KOMİSYONU RAPORU


Karaoğlu M. M.

Sağlık bakanlığı, ss.45, Ankara, 2021

  • Yayın Türü: Bilirkişi Raporu / Uzmanlık Raporu
  • Basım Tarihi: 2021
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet


Tüketim ve ekonomideki payından dolayı tahıl ve tahıl ürünlerinin beslenmedeki önemi büyüktür. Geçmişten günümüze hemen her kültürde farklı şekilde kendine yer bulan ve bir o kadar da değerli olan ekmek, günümüzde de en yaygın tüketime sahip ürünlerden biridir. Endüstriyelleşme ve teknolojik gelişmeler, uzunca bir dönem, beyaz unun yaygınlaşmasına neden olmuştur. Beyaz un üretiminde randıman değeri düştükçe protein, B grubu vitaminler ve posa gibi sağlıklı beslenmede önemli yeri olan besin ögeleri miktarı azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda, tam tahıllı ürünlerin gereksinimleri karşılayacak miktarda tüketiminin obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser, hipertansiyon, metabolik sendrom gibi kronik hastalıkların önlenmesinde etkili olan ürünlerden biri olarak bildirilmiştir. Bu çalışmalar, başta buğday ve yulaf kepeği olmak üzere diğer tahılların kepekleri ve tam tane unlarının da kullanıldığı değişik tip ve nitelikteki ekmeklere tüketici talebini artırmış, ilgili ürün tebliğlerinde de bu ürünler tanımlanmış, üretim ve tüketimi yaygınlaşmıştır. Bu olumlu gelişmelerle birlikte, özellikle tam tahıllı ekmeklere olan ilginin artması, denetimlerin yetersiz olması da bir fırsat gibi değerlendirilerek, bu ürünlerde tüketiciyi aldatmaya yönelik bir takım hileleri de beraberinde getirmiştir.