Avülsiyon Yaralanması Geçiren ve Geçirmeyen Çocuk Hastaların Diş Hekimine Başvuru Nedenleri


Zilan S., Şengül F.

NEÜ 3. Uluslarası Diş Hekimliği Kongresi, Konya, Türkiye, 24 - 26 Mayıs 2024, ss.230

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.230
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Diş çürükleri, dental yaralanmaları ve oklüzyon bozuklukları gibi birçok durum diş hekimine başvuru yapılmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada amacımız avülsiyon hikayesi bulunan ve bulunmayan sağlıklı çocukların diş hekimine başvurusunda hangi tedavi ihtiyacı ve durumların etkili olduğunu anlamaktır.

Materyal ve Metod: Çalışmamıza 40 avülsiyon yaralanması geçiren ve 40 sağlıklı çocuk hasta dahil edildi. Yaş, cinsiyet gibi demografik özellikler ile klinik bulgular değerlendirildi. Çalışmamıza dahil edilen çocuklara 10 soruluk bir anket uygulandı. Anket formunda genel sağlık, ağız ve diş sağlığı, diş hekimleri ile deneyimleri, diş hekimine en son ne zaman ve ne sebep ile gittiği, diş problemleri yüzünden ağrısının olup olmadığı ve duygu durumlarını belirlemeye yönelik sorular yer aldı. Veriler Ki Kare ve t-testi kullanılarak analiz edildi (p<0.05).

Bulgular: 80 çocuk hastanın %47.5’inin kız, %52.5’inin erkek olduğu tespit edilmiştir. Sağlıklı çocuk hastaların %10.7’si diş ağrısı sebebi ile diş hekimine başvurmuştur. Acil diş yaralanması ve düzenli kontrol nedeni ile en fazla başvuruyu avülsiyon yaralanması geçiren çocuk hastalar yapmıştır. Avülsiyon yaralanması geçiren çocuk hastalar çoğunlukla diş problemleri yüzünden diğer insanların yanında gülmekten çekindiğini bildirmiştir.

Sonuç: Çocuk hastaların diş hekimine başvurusunda farklı tedavi ihtiyaçları bulunmaktadır. Dental problemler ve travmatik dental yaralanmaların fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan olumsuz etkileri olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk diş hekimliği, diş hekimi ziyareti, dental avülsiyon

Objective: Many situations such as dental injuries, tooth decay, and preservation of occlusion during growth and development require consulting a dentist. Our aim in this study is to understand which treatment needs and conditions are effective in children's application to the dentist.

Materials and Methods: The study included 40 children who experienced avulsion injuries and 40 healthy children. Demographic characteristics such as age and gender, along with clinical findings, were evaluated. A 10-question survey was administered to the children included in the study. The survey contained questions about general health, oral and dental health, experiences with dentists, the most recent dentist visit and the reason for it, whether they experienced pain due to dental problems, and questions designed to assess their emotional state. The data were analyzed using the Chi-square and t-tests (p<0.05). Results: It was determined that 47.5% of 80 pediatric patients were girls and 52.5% were boys. 10.7% of healthy child patients visited the dentist due to toothache. Pediatric patients with avulsion injuries made the most applications due to urgent tooth licking and routine dental check-ups. Pediatric patients who mostly suffered from avulsion injuries reported that they were reluctant to laugh in front of other people because of their dental problems.

Conclusion: Pediatric patients have different treatment needs when applying to the dentist. Dental problems and traumatic dental injuries have negative physical, social and psychological effects.

Keywords: Pediatric dentistry, dentist visit, dental avulsion