MATHEMATICAL MODELING OF THE MICROWAVE DRYING OF EGGPLANT (SOLANOM MELONGENA)


Erentürk S., Köse B., Erentürk K.

Uluslararası Antalya Bilimsel Arastırmalar ve Yenilikçi Çalısmalar Kongresi, Antalya, Türkiye, 18 - 21 Aralık 2021, ss.267-271

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.267-271
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kurutma, çok eski yıllardan beri kullanılan ve gününümüzde de vazgeçilmeyen güvenli ve en etkili

muhafaza yöntemidir. Kurutulacak materyalin özelliklerine ve son üründen arzu edilen özelliklere göre çok

çeşitli kurutma metodları geliştirilmiştir. Konvektif kurutma,güneşte kurutma,Infrared kurutma,konduktif

kurutma,ozmotik kurutma, mikrodalga enerjisi ile kurutma vs. bunlara örnek verilebilir.Teknolojik

kurutucular hem kurutma süresini kısaltmaları açısından ve hem de ürün kalitesi açısında günümüzde tercih

edilirler. Bu yöntemler arasında bulunan mikrodalga kurutucular çok çeşitli materyallerin kurutulmalarında

yerlerini almışlardır. Mikrodalga kurutma, malzemenin iç taraflarına homojen enerji ve yüksek ısı iletkenliği,

enerji tasarrufu, hassas proses kontrolü, hızlı başlatma, kapatma koşulları ve yüksek kaliteli son ürün gibi

fırsatlar sunar. Mikrodalga kurutmanın geleneksel sıcak havayla kurutmaya göre daha yüksek kurutma hızı,

daha az su içeren yerlerde minimum ısıtma ve böylece ısıtmanın gerekli olmadığı yerlerde aşırı ısınmayı

azaltma gibi birçok avantajı da mevcuttur.

Patlıcan (Solanum melongena) Kuzey Amerika, Asya, Akdeniz ülkelerinin önemli bir pazar ürünüdür. Dünya

üretiminde başı çeken ülkelerden biri de Türkiyedir ve 2020 yılında üretilen miktar TüİK verilerine göre

835422 ton olarak belirlenmiştir. Üretimi oldukça fazla olmasına karşın raf ömrünün kısa olması, taze olarak

ticaretinin yapılmasını zorlaştırmakta ayrıca depolandığı alanda ısı ayarlaması hızlı bir şekilde

yapılamadığında su ve özelliğinde kayıplara neden olmaktadır.Bu sebeple patlıcanın kurutularak muhafaza

edilmesi kullanım ve raf ömrünü uzatacaktır.

Sunulan çalışmanın amacı, farklı mikrodalga kurutma koşulları altında patlıcanın kuruma kinetiğini

belirleyerek kurumayı en iyi şekilde tanımlayan matematiksel modeli elde etmektir.Bu amaçla üç farklı

kalınlık ve üç farklı mikrodalga gücü kullanılarak denemeler yapılmış ve sonuçlar sunulmuştur