Uluslararası Antalya Bilimsel Arastırmalar ve Yenilikçi Çalısmalar Kongresi, Antalya, Türkiye, 18 - 21 Aralık 2021, ss.267-271
Kurutma, çok eski yıllardan beri kullanılan ve gününümüzde de vazgeçilmeyen güvenli ve en etkili
muhafaza yöntemidir. Kurutulacak materyalin özelliklerine ve son üründen arzu edilen özelliklere göre çok
çeşitli kurutma metodları geliştirilmiştir. Konvektif kurutma,güneşte kurutma,Infrared kurutma,konduktif
kurutma,ozmotik kurutma, mikrodalga enerjisi ile kurutma vs. bunlara örnek verilebilir.Teknolojik
kurutucular hem kurutma süresini kısaltmaları açısından ve hem de ürün kalitesi açısında günümüzde tercih
edilirler. Bu yöntemler arasında bulunan mikrodalga kurutucular çok çeşitli materyallerin kurutulmalarında
yerlerini almışlardır. Mikrodalga kurutma, malzemenin iç taraflarına homojen enerji ve yüksek ısı iletkenliği,
enerji tasarrufu, hassas proses kontrolü, hızlı başlatma, kapatma koşulları ve yüksek kaliteli son ürün gibi
fırsatlar sunar. Mikrodalga kurutmanın geleneksel sıcak havayla kurutmaya göre daha yüksek kurutma hızı,
daha az su içeren yerlerde minimum ısıtma ve böylece ısıtmanın gerekli olmadığı yerlerde aşırı ısınmayı
azaltma gibi birçok avantajı da mevcuttur.
Patlıcan (Solanum melongena) Kuzey Amerika, Asya, Akdeniz ülkelerinin önemli bir pazar ürünüdür. Dünya
üretiminde başı çeken ülkelerden biri de Türkiyedir ve 2020 yılında üretilen miktar TüİK verilerine göre
835422 ton olarak belirlenmiştir. Üretimi oldukça fazla olmasına karşın raf ömrünün kısa olması, taze olarak
ticaretinin yapılmasını zorlaştırmakta ayrıca depolandığı alanda ısı ayarlaması hızlı bir şekilde
yapılamadığında su ve özelliğinde kayıplara neden olmaktadır.Bu sebeple patlıcanın kurutularak muhafaza
edilmesi kullanım ve raf ömrünü uzatacaktır.
Sunulan çalışmanın amacı, farklı mikrodalga kurutma koşulları altında patlıcanın kuruma kinetiğini
belirleyerek kurumayı en iyi şekilde tanımlayan matematiksel modeli elde etmektir.Bu amaçla üç farklı
kalınlık ve üç farklı mikrodalga gücü kullanılarak denemeler yapılmış ve sonuçlar sunulmuştur