Erzincan İlinde Organik Sebzeciliğin Mevcut Durumu, Potansiyeli ve Geliştirme Önerileri


Creative Commons License

ÖZTÜRK H. İ., DURSUN A.

Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.4, ss.33-37, 2021 (Hakemli Dergi)

Özet

Ülkemizde insan beslenmesinde tahıllardan sonra en önemli ürün grubunu sebzeler oluşturmaktadır. Sebze tarımı birim alandan yüksek verim ve gelir sağlamasından dolayı, üreticiler için önemli bir tarım alanıdır. Son yıllarda, insanların sağlıklı beslenmek için organik tarım ürünlerine olan talebi artış göstermiştir. Buna paralel olarak, organik sebzelere olan talebinde giderek artması ile tüm organik ürünlerin içerisinde sebze üretiminin payı da artmıştır. Ancak, organik sebze türleri ve bunların üretim miktarları farklı ekolojilere sahip bölgeler ve hatta il bazında farklılık göstermektedir. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzincan ili de bulunduğu bölgede mikro klima özellik göstermekte, bu özelliği de sebze tarımının ilde yoğunlaşmasına imkân sağlamaktadır. Bölgede bulunan diğer illerde daha çok serin iklim sebze tarımı yapılırken, Erzincan’da ise sıcak iklim sebze türlerinin üretimi daha yaygındır. İlde kimyasal gübre tüketiminin ise ülke ortalamasının altında olması organik bitkisel üretim için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ancak, ilde organik sebzecilikle ilgili çok az veri bulunmaktadır. İlde gerek sıcak iklim gerekse serin iklim sebze türleri üretim potansiyelinin artırılması, ilin bölgede sebze tarımında ön plana çıkması ve özellikle sebze tarımında organik yetiştiriciliğin teşvikin edilmesi yöre çiftçisi için alternatif bir gelir kaynağı sağlanması açısından önem teşkil etmektedir.