Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, cilt.4, sa.4, ss.33-37, 2021 (Hakemli Dergi)
Ülkemizde insan beslenmesinde tahıllardan sonra en önemli ürün grubunu sebzeler
oluşturmaktadır. Sebze tarımı birim alandan yüksek verim ve gelir sağlamasından dolayı,
üreticiler için önemli bir tarım alanıdır. Son yıllarda, insanların sağlıklı beslenmek için organik
tarım ürünlerine olan talebi artış göstermiştir. Buna paralel olarak, organik sebzelere olan
talebinde giderek artması ile tüm organik ürünlerin içerisinde sebze üretiminin payı da artmıştır.
Ancak, organik sebze türleri ve bunların üretim miktarları farklı ekolojilere sahip bölgeler ve
hatta il bazında farklılık göstermektedir. Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzincan ili
de bulunduğu bölgede mikro klima özellik göstermekte, bu özelliği de sebze tarımının ilde
yoğunlaşmasına imkân sağlamaktadır. Bölgede bulunan diğer illerde daha çok serin iklim sebze
tarımı yapılırken, Erzincan’da ise sıcak iklim sebze türlerinin üretimi daha yaygındır. İlde
kimyasal gübre tüketiminin ise ülke ortalamasının altında olması organik bitkisel üretim için
önemli bir avantaj sağlamaktadır. Ancak, ilde organik sebzecilikle ilgili çok az veri
bulunmaktadır. İlde gerek sıcak iklim gerekse serin iklim sebze türleri üretim potansiyelinin
artırılması, ilin bölgede sebze tarımında ön plana çıkması ve özellikle sebze tarımında organik
yetiştiriciliğin teşvikin edilmesi yöre çiftçisi için alternatif bir gelir kaynağı sağlanması açısından
önem teşkil etmektedir.