Coğrafi İşaret (Cİ) Kavramı ve Erzurum


Creative Commons License

Denk E.

Diğer, ss.1-3, 2022

  • Yayın Türü: Diğer Yayınlar / Diğer
  • Basım Tarihi: 2022
  • Sayfa Sayıları: ss.1-3
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Hızla değişen dünya düzeni ile birlikte insanların alışkanlıkları, ihtiyaçları, tercihleri ve zevkleri de değişime uğrayıp yeniden şekil almaktadır. Birçok alanda bu durumu gözlemlediğimiz gibi yeme-içme tercih ve alışkanlıklarında da görmekteyiz. Her geçen gün bilinçlenen toplum sağlıklı beslenebilmek adına daha kaliteli, orijinal ve yöresel lezzetleri endüstriyel ürünlerin yerine tercih eder olmuştur. İşte özellikli bu yöresel ürünler dünya genelinde farklı kurum ve yönetmeliklerle korunmaktadır. Sınai mülkiyet haklarından birisi olarak bilinen Coğrafi işaret (Cİ) tescili bu uygulamalardan en önemlisidir. Yiyecek ve içecekler toplumun bir parçası olarak düşünüldüğünde Cİ tescili aslında bu özellikli ürünlerin ait olduğu kültüre sahip çıkma, gelecek kuşaklara bu eşsiz ürünleri aktarabilme açısından koruyucu bir işaretleme olarak ifade edilebilir. Kısaca Cİ otantik, eşsiz ve özel olan bir ürünü gösteren yer adıdır.

Geçmişi eskilere dayanan Cİ uygulamalarının doğru işlediği yöreye önemli katkıları bulunmaktadır. Bu katkılar;

·        Üretici ve tüketicileri haksız rekabete karşı korumak,

·        Tüketicileri kaliteli, dengeli ve doğru beslenmeye yönlendirmek,

·        İstihdam yaratarak yörede gelir açısından katma değer oluşturmak,

·        Kırsal kalkınma aracı olarak kullanılarak ve kırsaldan şehre göçü engellemek,

·        Yörede düzenlenecek etkinlikler ile bir elçi görevi yaparak bölgede turizmin gelişimine katkı sunmak şeklinde ifade edilebilir.

Avrupa Birliği ülkelerinde sadece şaraplar ile gıda ve tarım ürünleri tescil alabilirken ülkemizde tarım ürünleri, gıda maddeleri, madenler, el sanatları ve sanayi ürünleri Cİ tescili alabilen ürün türlerini oluşturmaktadır ve 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu gereği tescil “Mahreç İşareti” ve “Menşe Adı” olmak üzere iki tür yapılabilmektedir. Ayrıca sorumlu olan kuruluş ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türk Patent ve Marka Kurumu’dur.