İnovasyon Yayılımı ve Proje Kültürünün Gelişimi için Mentör Destekli Bire Bir Ar-Ge Proje Yazma Eğitimi Sürecinde Yaşanan Problemlerin Belirlenmesi ve Çözüm Önerilerinin Sunulması


Creative Commons License

COŞKUNÇAY D. F., BİNGÖL M.

Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, cilt.11, sa.1, ss.162-171, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 11 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.5961/jhes.2021.438
  • Dergi Adı: Yükseköğretim ve Bilim Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: EBSCO Education Source, Directory of Open Access Journals, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.162-171
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Üniversitelerin bilgi üretimi ve inovasyon yayılımına olan katkılarını artırmak için mentör destekli proje yazma eğitimlerini politikalarına dâhil etmeleri ülkelerin başarı endekslerinde ön sıralarda olmasına olanak sağlayacaktır. Bu çalışma ile mentör destekli bire bir Ar-Ge proje yazma eğitimi sürecinde yaşanan sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunularak inovasyon yayılımına katkı sağlanması amaçlanmıştır. 12 hafta süren “10 Proje & 10 Mentör Bire Bir Ar-Ge Proje Yazma Eğitimi” programı kapsamında bir durum çalışması yapılmış ve nitel verilerin toplanması ve çözümlenmesi gerçekleştirilmiştir. Karşılaşılan temel problemlerin genel olarak ‘özgün değer’, ‘çalışma alanları’, ‘sorumluluk bilinci’, ‘eğitim süresi’, ‘proje ekibi’, ‘eğitime katılma durumu’ ve ‘mentör atama süreci’ olduğu ortaya konmuştur. Araştırma, mentör destekli proje yazma eğitimine yönelik içerik, yöntem ve eğitim sürecinde yaşanan olumsuzlukların belirlenerek gerekli önlemlerin alınmasına imkân sağlayan özgün bir araştırmadır.
The inclusion of mentor-supported project writing trainings in the policies of universities to increase Universities’ contribution to the production of knowledge and innovation, will support the countries to be at the forefront of success indices. The aim of this study is to identify the problems experienced during mentor-supported R&D project writing training and to offer solutions to these problems and to contribute to the diffusion of innovation. Within the scope of “10 Project & 10 Mentor One-to-One Project Writing Training” program, which took 12 weeks, a case study was performed and collection and analysis of qualitative data were conducted. It was revealed that, the main encountered problems were ‘genuine value’, ‘working areas’, ‘responsibility awareness’, ‘training time’, ‘project team’, ‘participation in training’ and ‘mentor appointment process’. The research is a unique research that enables the determination of the content, method and difficulties experienced during the training process for mentor-supported project writing training and taking the necessary precautions.