BÖCEKLERİN KONTROLÜ İÇİN MİKROBİYAL BİYOPESTİSİTLER


Creative Commons License

Narmanlıoğlu H. K., Özdal M.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM, Zeynep DUMLU GÜLL, Editör, İksad Yayınevi, Ankara, ss.183-212, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: İksad Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.183-212
  • Editörler: Zeynep DUMLU GÜLL, Editör
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dünya nüfusunun şu anda 7,8 milyardan 2050'de 9,7 milyara ve yüzyılın sonunda 10,9 milyara çıkması beklenmektedir (Wrachien ve ark., 2021). Böylesine yüksek bir nüfus için gıda talebi de artacaktır. Ürün üretimindeki artış gübrelemeye, gelişmiş mahsul çeşitliliğine, hastalıkların etkin kontrolüne dayanmaktadır. Zararlıların kontrolü, sürekli artan nüfusa yiyecek sağlayabilecek sağlıklı ve yüksek ürün veriminin ana bileşenidir. Gıda üretimi, özellikle sürdürülebilir olmayan kimyasal pestisit kullanımı nedeniyle son 40 yılda dünyanın farklı bölgelerinde etkileyici bir şekilde artmıştır. Uygun olmayan ve yaygın pestisit kullanımları, organizmalar arasında dirence ve yeni haşere problemlerine neden olmaktadır (Gür ve ark., 2014; Özdal ve ark., 2016a, 2017). Aynı zamanda çevre üzerinde olduğu kadar insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olan doğal düşmanlarının yok edilmesi ve ortadan kaldırılması ile sonuçlanmaktadır (Özdal ve ark., 2016b; Pathak ve ark., 2017). Kimyasal pestisitlerin yaygın kullanımı ayrıca toprak dokusunu bozmaktadır (Kumari ve ark., 2014). İklim koşullarındaki (abiyotik faktörler) bölgesel farklılıkların varlığı nedeniyle, dünya çapında bitkisel üretimi artırmak çok zor bir iştir. Sürdürülebilir tarımsal üretimde çeşitli zararlıların neden olduğu sorunlarla mücadele etmek gerekmektedir. Tarım endüstrisinde zararlı popülasyonunun kontrolü için çevre dostu bir yöntem olduğu için mikrobiyal pestisit kullanımı araştırmacılar ve çiftçiler için oldukça uygundur (Kour ve ark., 2019a, 2019c, 2019d).