1. Uluslararası, 4. Geleneksel Sağlık Çalışanları Meslek Günleri Sempozyumunu , Erzurum, Türkiye, 14 - 16 Kasım 2019, ss.177-187
Diyet lifi, farklı bölgesel ve sistemik etkileri ile beslenmemizde ve hastalıkların diyet tedavisinde önemli bir role sahiptir. Genel olarak, diyet lifi,
ince bağırsakta sindirime ve absorpsiyona dirençli bitkilerin veya benzer karbonhidratların yenilebilir kısımlarıdır. Diyet lifi alımının azalması obezite
başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, kanser, gastrointestinal sistem ve bağırsak hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların risklerini
artırmaktadır. Diyet lifinin metabolik sağlık üzerindeki rapor edilen etkileri belirtilirken mekanizmalar tam olarak oluşturulmamıştır.
Ancak, bağırsak viskozitesinde, besin emiliminde, geçiş hızında, kısa zincirli yağ asitlerinin ve bağırsak hormonlarının üretimindeki
değişikliklerin bir sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bu çalışma kapsamında, diyet lifi ve metabolik sağlık üzerindeki etkileri en güncel
verilerle incelenmiş ve özel bir spor merkezinde kontrollü kilo vermeye çalışan ve tükettiği diyet lif oranının artışı izlenerek takip edilen 34 yaşında
176 boyunda ve 96 kilo ağırlığında bir erkek olgu sunulmuştur. Olguda, günlük aldığı lif oranı ile antreman süreleri karşılaştırılmış, lif tüketim oranı
ile kas ve yağ kaybı oranları belirlenmeye çalışılmıştır. Diyet lifinin metabolik hastalıklar ve bu hastalıklara sebep olan primer etkilerin
hafifletilmesi üzerine önemli etkileri olduğu, kilo verme mekanizmasını da etkilediği bilinmektedir. Bu bağlamda olgu sunumundaki veriler değerlendirilmiş ve literatür ile karşılaştırılmıştır.
Abstract
Dietary fiber has an important role in nutrition and
dietary treatment of diseases with different
regional and systemic effects. Generally, dietary
fiber is edible portions of plants or similar
carbohydrates that are resistant to digestion and
absorption in the small intestine. The decrease in
dietary fiber intake increases the risks of various
diseases, especially obesity, cardiovascular
diseases, cancer, gastrointestinal system and
intestinal diseases. While reporting the reported
effects of dietary fiber on metabolic health, the
mechanisms are not fully established. However, it
is estimated to be a result of changes in intestinal
viscosity, nutrient absorption, transition rate, and
production of short chain fatty acids and intestinal
hormones. In this study, the effects of dietary fiber
and metabolic health on the most recent data were
examined and a 34-year-old, 176 cm length and
male weighing 96 kilos who was trying to control
weight loss in a private sports center and followed
up with an increase in the dietary fiber
consumption was presented. In this case, daily
fiber intake and training times were compared and
fiber consumption and muscle and fat loss rates
were tried to be determined. It is known that dietary
fiber has important effects on metabolic diseases
and mitigation of primary effects that cause these
diseases and also affects weight loss mechanism. In
this context, the data in the case report were
evaluated and compared with the literature.