Diyet Liflerinin Metabolik Rolleri: Bir Olgu Çalışması


Creative Commons License

Taşğın E.

1. Uluslararası, 4. Geleneksel Sağlık Çalışanları Meslek Günleri Sempozyumunu , Erzurum, Türkiye, 14 - 16 Kasım 2019, ss.177-187

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Erzurum
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.177-187
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Diyet lifi, farklı bölgesel ve sistemik etkileri ile beslenmemizde ve hastalıkların diyet tedavisinde önemli bir role sahiptir. Genel olarak, diyet lifi,

ince bağırsakta sindirime ve absorpsiyona dirençli bitkilerin veya benzer karbonhidratların yenilebilir kısımlarıdır. Diyet lifi alımının azalması obezite

başta olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar, kanser, gastrointestinal sistem ve bağırsak hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların risklerini

artırmaktadır. Diyet lifinin metabolik sağlık üzerindeki rapor edilen etkileri belirtilirken mekanizmalar tam olarak oluşturulmamıştır.

Ancak, bağırsak viskozitesinde, besin emiliminde, geçiş hızında, kısa zincirli yağ asitlerinin ve bağırsak hormonlarının üretimindeki

değişikliklerin bir sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bu çalışma kapsamında, diyet lifi ve metabolik sağlık üzerindeki etkileri en güncel

verilerle incelenmiş ve özel bir spor merkezinde kontrollü kilo vermeye çalışan ve tükettiği diyet lif oranının artışı izlenerek takip edilen 34 yaşında

176 boyunda ve 96 kilo ağırlığında bir erkek olgu sunulmuştur. Olguda, günlük aldığı lif oranı ile antreman süreleri karşılaştırılmış, lif tüketim oranı

ile kas ve yağ kaybı oranları belirlenmeye çalışılmıştır. Diyet lifinin metabolik hastalıklar ve bu hastalıklara sebep olan primer etkilerin

hafifletilmesi üzerine önemli etkileri olduğu, kilo verme mekanizmasını da etkilediği bilinmektedir. Bu bağlamda olgu sunumundaki veriler değerlendirilmiş ve literatür ile karşılaştırılmıştır.

Abstract

Dietary fiber has an important role in nutrition and

dietary treatment of diseases with different

regional and systemic effects. Generally, dietary

fiber is edible portions of plants or similar

carbohydrates that are resistant to digestion and

absorption in the small intestine. The decrease in

dietary fiber intake increases the risks of various

diseases, especially obesity, cardiovascular

diseases, cancer, gastrointestinal system and

intestinal diseases. While reporting the reported

effects of dietary fiber on metabolic health, the

mechanisms are not fully established. However, it

is estimated to be a result of changes in intestinal

viscosity, nutrient absorption, transition rate, and

production of short chain fatty acids and intestinal

hormones. In this study, the effects of dietary fiber

and metabolic health on the most recent data were

examined and a 34-year-old, 176 cm length and

male weighing 96 kilos who was trying to control

weight loss in a private sports center and followed

up with an increase in the dietary fiber

consumption was presented. In this case, daily

fiber intake and training times were compared and

fiber consumption and muscle and fat loss rates

were tried to be determined. It is known that dietary

fiber has important effects on metabolic diseases

and mitigation of primary effects that cause these

diseases and also affects weight loss mechanism. In

this context, the data in the case report were

evaluated and compared with the literature.