Sıcaklık Stresi Altındaki Yumurtacı Bıldırcınlarda Probiyotik İlavesinin Performans ve Yumurta Kalitesi Üzerini Etkisi


ÖLMEZ M., ŞAHİN T., KARADAĞOĞLU Ö., UYSAL S., Bekinkayan B., Filizoğlu E., ...Daha Fazla

Van Sağ Bil Derg, cilt.14, sa.2, ss.228-236, 2021 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 14 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2021
  • Doi Numarası: 10.52976/vansaglik.971273
  • Dergi Adı: Van Sağ Bil Derg
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.228-236
  • Atatürk Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada, sıcaklık stresi altında yumurtacı bıldırcın diyetlerine probiyotik katkısının yumurta verimi ile yumurta kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı.

Materyal ve Metot: Bu amaçla 150 adet 56 günlük yaşta Japon bıldırcını (Coturnixcoturnix Japonica) kullanıldı. Bıldırcınlar her grupta 30 adet olacak şekilde beş gruba ayrıldı. Her grup her birinde altı bıldırcın olmak üzere beş alt gruba ayrıldı. Çalışmada dört gruba sıcaklık stresi (34 ° C) uygulandı. Kontrol grubu ve sıcaklık stresli grubun birine bazal diyet verilirken, diğer sıcaklık stresi oluşturulan 3 deneme gruplarına probiyotik yem katkısı sırasıyla; %0,1, 0,2 ve 0,4 düzeylerinde ilave edildi. İki haftalık tartımlarla bıldırcınların yumurta verimi, canlı ağırlık ve yem tüketimleri belirlendi. Yine iki haftada bir toplanan yumurtaların iç ve dış kalite kriterleri değerlendirildi.

Bulgular: Sıcaklık stresi uygulamasının sonunda kullanılan probiyotik karışımının yumurta verimi ile yumurta iç ve dış kalite kriterlerinde sıcaklık stresi oluşturulan gruba göre önemli derecede etkisi olduğu belirlendi.

Sonuç: Yumurtacı bıldırcın diyetlerine en az %0,1 düzeyinde probiyotik ilavesinin sıcaklık stresinin olumsuz etkilerine karşı koruyucu etki gösterebileceği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Performans, Probiyotik, Sıcaklık stresi, Yumurta kalitesi.