Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GÖKÇE DENİZLİ AKDEMİR
Danışman: Vedat Dağdemir
Özet:
Bu çalışmanın amacı Erzurum ilindeki
arıcılığın durumunu incelemek ve tüketicilerin bal tüketim tercihlerini ve
diğer arı ürünleri tüketim durumlarını ortaya koymaktır. Çalışmada Erzurum
ilinde ikamet eden 400 kişiyle anket yapılmıştır. Anket sonuçlarından elde
edilen veriler ile tanımlayıcı istatistikler, frekans tabloları oluşturulmuş ve
çok değişkenli regresyon analizi ile bal tüketimini etkileyen faktörler
belirlenmiştir. Bağımlı değişken olan bal tüketimini, tüketicilerin eğitim
düzeyi, ailedeki çocuk sayısı, bal üreten tanıdık ve akrabaların olması ve
gelir seviyesi etkilemektedir. Tüketicilerin bir üst eğitim seviyesinden mezun
olması durumunda bal tüketim miktarları artmaktadır. Ailedeki çocuk sayısı
artıkça bal tüketimi artmaktadır. Gelirin artması da bal tüketimini pozitif
yönde artırmaktadır. Ayrıca süzme bal ve petek bal tüketim sıklığı bal
tüketimini etkilemektedir. Oluşturulan modelin bal tüketimindeki değişkenliği
açıklama oranı %84,80 seviyesindedir ve varyans analizi (Anova) sonucuna göre
oluşturulan model anlamlıdır. Çalışma sonucunda iç tüketimin teşvik edilmesiyle
yerel arıcılık sektöründe canlanmalar görülebileceği, ayrıca tüketicilerin
sağlıklı bir yaşam için bal tüketiminin önemi hakkında eğitilmesinin de bal
tüketim miktarının arıtışına katkıda bulunacağı tespit edilmiştir. Günümüzün
rekabetçi ortamında üreticilerin sürdürülebilir üretim yapması için
markalaşmaya gidilmesi önerilmiştir.