Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: ÖZGE YILDIZ
Danışman: Vedat Dağdemir
Özet:
Fındık öz kaynakların değerlendirilmesinde, istihdam yaratmada, diğer sanayi
dallarına hammadde sağlamada kullanılabilen, katma değeri yüksek bir ürün olup,
tarım ekonomisi açısından çok önemlidir. Çalışmada Sakarya ilinde fındık üretiminde
maliyet unsurlarının belirlenmesi, fındık maliyeti ve pazarlama marjının hesaplanması
amaçlanmıştır. Çalışmada Sakarya İlinin 6 ilçesinde fındık üretimi yapan 152
adet tarım işletmesinde anket yapılmıştır. Araştırma sonuçları; işletme başına
düşen nüfus miktarı 3,6 kişi, arazi varlığı 37,2 dekar, fındık bahçesi büyüklüğü
12,13 dekar olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan, fındık işletmelerinde
işletmelerin ortalama tesis masrafı 1208,39 TL/da, tesis amortisman payı 20,14
TL/da olarak hesaplanmıştır. Dekara üretim masrafı 710,43 TL iken, dekardan
elde edilen gelir 1325,47 TL, dekara verimin ortalaması 141,61 kg, kabuklu
fındık satış fiyatının 14,36 TL/kg ve fındığın 1 kilogram üretim maliyetinin
5,02 TL/kg olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan kabuklu fındığın pazarlama
marjı %34,64 ve iç fındığın pazarlama marjı %53,66 olarak hesaplanmıştır. Araştırma
sonuçlarına göre; Sakarya ilinde fındık üretimi faaliyeti pozitif ekonomik kar
ile sonuçlandığından devletin fındık alanları ile ilgili sınırlama politikası
uyguladığı alanlarda çiftçinin alternatif faaliyetler için desteklenmesi, alım
garantisi verilmesi, üretim teknikleri açısından bilgilendirilmesi, geleneksel
üretim modelinin değiştirilmesi yönünde politikalar uygulanmalıdır.