Türkiye'nin Coğrafi Bölgelerinden Örneklenen Geleneksel Dokumaların Giysiye Dönüşüm Süreci


Tezin Türü: Sanatta Yeterlik

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Heykel Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BETÜL ELİBOL

Danışman: Safiye Sari

Özet:

Araştırmanın amacı; Türkiye'nin yedi bölgesinde yer alan geleneksel el dokumalarının incelenerek tasarım bağlamında değerlendirilmesidir. Çalışmada; İç Anadolu, Karadeniz, Marmara, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yer alan geleneksel el dokumaları incelenmiştir. İnceleme konusunun kapsamının geniş olması sebebiyle saha çalışması iki bölüme ayrılmıştır. I. Saha çalışmasında; İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleri, II. Saha çalışmasında ise Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yer alan geleneksel el dokumaları araştırılmış her iki saha çalışmasından elde bulgular, araştırmanın uygulamalı atölye süreçlerine kaynaklık etmiştir.

Araştırma da tarama modellerinden “örnek olay inceleme” yöntemi kullanılmıştır. Tarama modeli; “yedi coğrafi bölgeden seçilen dokumaların tespit edilmesinde, örnek olay incelemesi ise saha çalışması yapılan her bir geleneksel el dokumasının teknik ve tasarımsal özelliklerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. 

Araştırmada ‘yapıt merkezli yaklaşım’ kuramı çerçevesinde hipotezler geliştirilmiştir. Araştırmanın bulgularından çıkan en önemli sonucu; Türk kültürünün önemli unsurlarından biri olan geleneksel el dokumalarının giderek zayıfladığı hatta bazı dokumaların ve motiflerinin de kaybolmaya yüz tuttuğudur. Araştırmanın sonuçlarına yansıyan bir diğer bulgu ise kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el dokumalarının form, motif ve desen özelliklerinin giysi tasarımı yolu ile sürdürülebilirliğinin sağlanabilirliğidir.