Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: AYCAN YEMİŞÇİ
Danışman: Serdar Bilen
Özet:
Azotlu mineral gübrelemenin olumsuz etkileri sebebi ile organik tarım
sistemleri içerisinde çiftlik gübresi ve organik gübrelerin kullanımı yaygın
hale gelmiştir. Organik madde bakımından
zengin olan solucan gübresi N, P, K elementleri yanı sıra Ca, Mg, Cu ve Zn gibi
mikro elementleri de önemli miktarda içermektedirler.
Bu
çalışmada solucan gübresinin farklı kireç içeriğine sahip toprakların toplam N,
elverişli P2O5, toprak bakteri ve mantar populasyonu, CO2 salınımı,
üreaz, asit ve alkalin fosfotaz enzim aktiviteleri üzerine etkileri belirlenmeye
çalışılmıştır. Laboratuarda farklı oranda kireç içeriğine sahip 1 kg toprak
saksılara konulmuş, 0.0, 1.0, 2.0 ve 3.0 ton da-1 hesabıyla sırası
ile 0.0, 4.0, 8.0, 12.0 g saksı-1 olacak şekilde artan dozlarda solucan
gübresi karıştırılmıştır. Toprakların nemi tarla kapasitesi nem düzeyinde sabit
tutulmuş ve saksı toprakları 30±3 oCde 0, 30, 60 ve 90 gün boyunca
inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon suresi sonunda solucan gübresinin
toprakların toplam azot, elverişli P2O5, bakteri ve
mantar sayımı, toprak CO2 içeriği, üreaz, asit ve alkalin fosfotaz
enzim aktivitesi ölçümleri yapılmıştır.
Araştırma sonuçlarına göre; farklı dozlarda
ve inkübasyon sürelerinde solucan gübresi uygulamasının toprakların ortalama
toplam N, elverişli P2O5, bakteri ve mantar popülasyonu,
CO2 salınımı, üreaz, asit ve alkalin fosfotaz enzim aktiviteleri
üzerine etkileri önemli bulunmuş, gübre dozlarının ve inkübasyon süresinin
artışına bağlı olarak artış göstermişlerdir. En yüksek toplam N, elverişli P2O5
miktarı 3 ton da-1 oranında solucan gübresinin 60 günlük
inkübasyonundan, bakteri, mantar, CO2 salınımı ve üreaz, asit ve
alkalin fosfotaz enzim aktiviteleri ise 90 günlük inkübasyondan elde
edilmiştir.
Kireç içeriği düşük olan topraklarda solucan
gübresinin etkinliği daha yüksek olmuş ve besin elementlerinin yarayışlığının
artması üzerine etkisi daha fazla olmuştur.