KONUTLARDA KULLANILAN BÜYÜK PENCERE ALANLARININ ISI YALITIM KALINLIĞINA ETKİSİ VE MALİYET ANALİZİ


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Makine Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ZEYNEP AZRA GÜNGÖR

Danışman: Şükran Efe

Özet:

Günümüzde gelişen teknolojinin etkisiyle çok katlı ve kompleks mimarili binalar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Binalarda genellikle şehirleşmenin negatif etkisini bertaraf etmek ve daha konforlu yaşam alanları oluşturmak için ya tamamen cam kaplamalı dış yüzeyler veya büyük alanlı pencereler tercih edilmekte ancak bu dış yüzeyler binanın ısıl yükünde olumsuz etkiye sebep olmaktadır. Türkiye’de yıllık enerji tüketiminin yaklaşık %24’ünün konutlarda olduğu göz önüne alınırsa, ülkemiz gibi enerjide dışa bağımlı olan ülkelerde bu durum büyük önem arz etmektedir.

Bu çalışmada, konutlarda kullanımı her geçen gün artan ve piyasada Fransız Pencere Tipi olarak da bilinen büyük alanlı pencere kullanımının, konutların ısıl yüküne etkisini incelenmiş ve bu ısı yükünü maliyet açısından minimum yapacak optimum yalıtım kalınlığı tespit edilmiştir. Literatürde bina dış kabuğundaki cam yüzey alanını %10, %20 gibi yaklaşık oranlarda artıran birçok çalışma bulunmasına rağmen, bu çalışmada piyasadaki mevcut pencere boyutları kullanıldığı için elde edilen sonuçlar gerçek piyasa şartlarına çok daha yakındır. Çalışma, iklimler arası sıcaklık farkının yüksek olduğu Kayseri ilinde bulunan ayrık nizamlı bir konut mimarisi üzerinde yürütülmüştür. Öncelikle pencere yüksekliği 150 cm ve altı farklı mahale (salon, mutfak vs.) sahip bir referans binası modellenmiştir. Daha sonra artan pencere boyutun etkisini karşılaştırmalı olarak inceleyebilmek için her bir mahalin pencere yüksekliğini sırasıyla 150 cm’den 220 cm’ye kadar artırarak altı farklı bina tipi daha tasarlanmıştır. Artan pencere yüksekliğinin binanın ısı yüküne etkisine ek olarak, pencere tipinin etkisini de inceleyebilmek için hem iki farklı cam tipi (çift cam ve low-e kaplamalı cam) hem de iki farklı ara dolgu malzemesi (hava ve argon gazı) için hesaplamalar tekrar edilmiştir. Dört farklı pencere tipi için yedi farklı bina tipinde yürütülen çalışmada, binaların ısıl yükleri hesaplanmış ve pencere boyutu ile pencere tipinin bina ısı yüküne etkisi karşılaştırılmalı olarak sunulmuştur.

Yapılan çalışma ile %46,67 oranında artan pencere boyutuna karşılık hava ara dolgulu çift camlı pencereli binalarda %8,49, low-e pencereli binalarda %6,98 iken bu değerler argon dolgulu pencerelerde sırasıyla %7,82 ve %6,11’dir. Işınımla ısı kazanımı, pencere yüzey alanı ile doğru orantılı olduğu için bütün pencere tiplerin de %46,67’dir. Bütün mahallerinin pencere yükseklikleri 220 cm olarak kabul edilen Tip-6 binasında ısı yalıtım kalınlığının 8 cm’den 11 cm’ye kadar artırıldığında, ısı kayıp değerinin en az argon dolgulu Low-e pencereli binada, en fazla da hava dolgulu çift camlı binada olduğu görülmektedir. 10,50 cm yalıtım kalınlığı için enerji tüketim miktarlarının yapılan maliyet araştırmasın da %5,44 ile hava dolgulu çift camlı pencerenin en yüksek olduğu ve %3,00 ile argon dolgulu low-e camlı pencerenin en düşük olduğu görülmektedir.