Tarımsal Kooperatiflerin İşlevselliği ve Sürdürülebilirliği Üzerine Bir Çalışma: Erzurum İli Örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2025

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: IŞIL TAN

Danışman: Fahri Yavuz

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Amaç: Bu çalışmada Erzurum ilindeki tarımsal kooperatiflerin işlevsellik ve sürdürülebilirliklerinin belirleyicilerinin ortaya konulması ve bu belirleyicilerden hareketle politika önerileri sunulmaya çalışılmıştır.

Yöntem: Erzurum’un 19 ilçesinde bulunan 113 tarımsal kooperatiften ulaşılabilen 95’i ile tam sayım yöntemiyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerle SPSS programında deskriptif analizler yapılmış ve sonuçlar tablolaştırılmıştır. Limdep programında Binary Choice Probit modeliyle yapılan regresyon analizi sonucunda kooperatiflerin işlevselliğinin ve sürdürülebilirliğinin belirleyicileri tespit edilmiştir.

Bulgular: Koopertatiflerin kuruluş amacında hayvan alımı, faaliyetlerinde ise süt hayvancılığı büyük bir oranla ilk sırada yer alırken, sulama ikici, orman ürünleri üçüncü sırada yer almaktadır. Tanımlayıcı istatistikler, kuruluş amacı ve faaliyet alanına yönelik başarısızlıkların kooperatiflerin işlevselliğini ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkilediğini göstermektedir. Regresyon analiz sonuçlarına göre ilçe merkezine uzaklık, işlenen arazi miktarı ve tarım dışı faaliyette bulunmak kooperatiflerin işlevselliğini olumsuz etkilemektedir. Eğitim seviyesi, ortak sayısı, üyelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve tarımsal desteklerden faydalanma ise işlevselliğe pozitif etki etmektedir. Diğer taraftan ortak sayısı, gelir seviyesi ve tarımsal desteklerden faydalanma pozitif etkiletmektedir.

Sonuç: Tarımsal kooperatiflerin işlevselliklerini artırmak için ilçe merkezinde veya ilçe merkezlerine yakın köylerde kurulmaları, ortak sayılarının fazla olması, ortaklarının ihtiyaçlarını karşılaması yanında kooperatif yöneticilerinin ağırlıklı olarak tarımsal faaliyette bulunması, genel eğitim seviyelerinin yüksek olması ve desteklerden yararlanmaları teşvik edilmelidir. Kooperatiflerin sürdürülebilirliğini sağlamak için ise daha çok ortaklı kooperatiflerin kurulması, gelir kaynaklarının artırılması ve ortakların tarımsal desteklerden daha çok faydalanması sağlanmalıdır.