Erzurum İli Aşkale ve Ilıca İlçelerinde Faaliyet Gösteren Tarım İşletmelerinde Etlik Piliç (Broiler) Üretim Dalının Ekonomik Analizi ve Pazarlama Durumu.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Aslı SAKLICA

Danışman: Vedat Dağdemir

Özet:

Bu araştırmada özellikle, Erzurum ilinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin broiler üretim dalları ele alınmış ve ekonomik durumları ortaya konulmuştur.

Erzurum ili Aşkale ve Ilıca ilçelerinde tespit edilen 36 tarım işletmesinde yer alan broiler üretim dallarından oluşan 3 farklı kapasite grubunda yürütülen çalışmada, işletmelerin üretimle ilgili genel durumları, üretim dallarının teknik özellikleri, toplam gelirleri, üretim masrafları, net gelirleri, brüt marjları, birim canlı ağırlık maliyetleri ve girdilerin masraflar toplamı içindeki payları tespit edilerek değerlendirilmiştir.

Üretim dallarının yılda besi devresi sayısı ortalama 6 olarak bulunmuştur. Civciv ölüm oranları; yaz dönemi için ortalama %3,66, kış dönemi için ortalama %8,88 olarak belirlenmiştir. Besi süresi ortalama 45 gün/devre, yemden yararlanma oranı ortalama 1,85 olarak hesaplanmıştır.

Bu çalışmada üretim dallarının gelir ve giderleri belirlenmiş olup, toplam gelirleri ortalama 19 332,28 YTL olarak bulunmuştur. Toplam gelirin üretim dalı ölçeği arttıkça arttığı, bu nedenle işletmelerin büyük ölçekle çalışmalarının daha kârlı olacağı tespit edilmiştir. İşletmelerin ortalama üretim masrafları 24 811,45 YTL olarak hesaplanmıştır. Broiler üretim dalları ortalama brüt marjları ve net gelirleri ise sırasıyla 8 504,17 YTL ve -5 479,17 YTL olarak saptanmıştır. Broiler üretim dallarının birim canlı ağırlık maliyetleri ise ortalama 0,253 YTL/kg bulunmuştur. Birim canlı ağırlık maliyetinin üretim dalı ölçeği arttıkça azaldığı, genel olarak üretim dalı ölçeği büyüdükçe girdi unsurlarının daha rasyonel kullanıldığı tespit edilmiştir.

Bu çerçevede araştırma yöresindeki tarım işletmelerinin etlik piliç (broiler) üretim dallarının mevcut sorunları belirlenerek sorunların çözümüne yönelik kimi öneriler getirilmiştir.