Fotovoltaik Destekli Isı Pompası Ünitesinin Termodinamik Analizi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ALPEREN ZENGİN

Danışman: Fatih Sevim, Ahmet Numan Özakın

Özet:

ÖZET

YÜKSEK LİSANS TEZİ

FOTOVOLTAİK DESTEKLİ ISI POMPASI ÜNİTESİNİN TERMODİNAMİK ANALİZİ

Alperen ZENGİN

Danışman: Prof. Dr. Fatih SEVİM

İkinci Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ahmet Numan ÖZAKIN

Amaç: Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça güncel bir konu olan güneş enerjisinde, fotovoltaik sistemlerin en temel problemi olan hücre sıcaklığı yükselişi ile ortaya çıkan verim düşüklüğünün önüne geçilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışmada fotovoltaik panelin arka kısmına endüstriyel bir evaporatörün direkt teması sağlanmıştır. Bu evaporatör kapalı çevrim ile R-134a soğutucu akışkanını çalıştıran bir ısı pompası sistemi ile çevrimi tamamlamaktadır. Ayrıca yapılan deneylerde Yüzey Yanıt Yöntemi kullanılarak parametrelerin optimizasyonu ile hangi parametrenin ısı pompasının etkinlik katsayısı üzerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda 100 W gücünde bir fotovoltaik panelin arka kısmına ısı pompası ünitesinin evaporatörü bütünleştirilmiştir.

Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre; fotovoltaik sistem 25oC hücre sıcaklığında iken fotovoltaik sistemin elektriksel verimi maksimum seviyededir. İlgili sıcaklıkta elektriksel verim 1000 W/m2 ışınım yoğunluğunda yaklaşık olarak %13 ölçülmüştür. Sıcaklığın yükselmesi ile fotovoltaik hücrelerdeki kararsızlıklar sebebiyle elektriksel verimde literatüre uygun olarak düşüş gözlemlenmiştir. Hücre sıcaklığının 25oC’den yükselerek yaklaşık 34oC’ye gelmesi ile elektriksel verimde doğrusal ve hızlı bir düşüş gözlemlenmiştir. Bu durum fotovoltaik hücrelerin verimli çalışma sıcaklıklarının 25oC ve daha düşük sıcaklıklar olduğunu ortaya koymaktadır. 33oC ve daha yüksek hücre sıcaklıklarında nispeten daha düşük elektriksel verim düşüşü gözlemlenmiştir. Ancak sürekli çalışma şartları altında elektriksel verim düşüşü ciddi boyutlara ulaşmaktadır. 1000 W/m2 ışınım yoğunluğunda fotovoltaik hücrelerin deneysel olarak elektriksel verim düşüşü %13 civarından %8 civarına gelmektedir. Bu da yaklaşık olarak %38’lik bir elektriksel verim düşüşü anlamına gelmektedir.

Sonuç: Çalışma kapsamında yapılan deneylerde kullanılan farklı parametreler içerisinde en yüksek etkiye sahip olan parametrenin kılcal boru uzunluğu olduğu belirlenmiştir. Kılcal boru uzunluğunun 2 metre olduğu durumda en yüksek COP katsayıları elde edilmiştir. Kılcal boru uzunluğunun yanı sıra sırasıyla kondenser debisi ve ışınım şiddetinin COP katsayısı üzerinde etkilere sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:  Fotovoltaik, Isı pompası, Etkinlik katsayısı, Soğutucu akışkan.

Ağustos 2023, 61 sayfa