Antropomorfik bakış ve sanatsal metafor olarak kuş imgesi


Tezin Türü: Sanatta Yeterlik

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Resim Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hatice KARACA

Danışman: Fevziye Eyigör Pelikoğlu

Özet:

Amaç: Sanatta kuş sembolizmine ilişkin zengin içeriğe sahip edebi eserler ile görsel sanat eserlerini karşılaştırmalı olarak incelemek, sözlü/yazılı/görsel kültürü buluşturup anlam dünyasına bütüncül bir bakış açısı getirmek; ‘sanatçı özne’nin, kuş imgesini nasıl ortaya koyduğu, hangi amacı güttüğü, nasıl sergilediği ve bu sergilemeye içerik olan gizemin ne olduğunu açığa çıkarmak araştırmanın amacını oluşturmaktadır.

Yöntem: Sanat alanında kuş motifi, Doğu mistisizminden Batı sembolizmine doğru yayılım gösterdiği için sembolik/alegorik/mitolojik/fantazmik bir hiyerarşi içinde sunulan kuşlar; antropomorfik bakış gereği kazandıkları anlamlara göre sınıflandırılmıştır.

Bulgular: Antropomorfik kuş imgesinin alegorik, sembolik, metaforik ve fantazmagorik kullanımlarının izi sürülmüş tarihsel süreçteki kullanımları açığa çıkarılmıştır. Bunun sonucunda sözlü, yazılı ve görsel kültürün birbirlerinden beslendiğine dair kanıtlar ortaya konmuştur. Buna göre kuşların ahlaki, dini, politik ve toplumsal mesajlar içeren bir metafor/motif olarak ele alındığı ve onu biçimlendiren şeyle birlikte bir mekandan diğerine geçerek kılık değiştirdiği gözlemlenmiştir.

Sonuç: Görsel ve yazınsal sanatların hemen her döneminde izlenebilir olan kuş motifinin, sosyal, siyasal ve kütürel bağlantılarla ve benzer işlevlerle ele alındığı görülmüştür. Bugüne kadar sayısız anlatım, sembolleştirme, şekillendirme ve yorumlamalarda karşımıza çıkan kuş motifinin antropomorfik bakıştan doğan benzeşimleri ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Antropomorfizm, Kuş imgesi, Metafor, Kültür, Sembol.