Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2021
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: GÜRKAN SEZMİŞ
Danışman: Muhlis Macit
Özet:
Amaç: Çalışma, farklı oranlarda (0, 200, 400 ppm/kg) oleuropein içeren rasyonların etlik
piliçlerde performans, kesim özellikleri ve TBARS değerleri ile bazı antioksidan enzim
aktiviteleri (SOD, CAT) ve gen ekspresyon seviyeleri (SOD, CAT, IGF-I) üzerine etkisini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Metot: Toplam 180 adet (dişi+erkek) günlük yaşta etlik piliç civciv (Ross-308)’in hayvan
materyali olarak kullanıldığı çalışmada, hayvanlar denemenin ilk 28. gününe kadar etlik piliç
bazal yemi (başlatma-büyütme) ile ad-libitum olarak grup halinde beslenmiştir. 28. günden
sonra erkek etlik piliçler biri kontrol, diğer ikisi ise muamele olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır.
Kontrol grubu büyütme yemi ile, muamele grupları ise sırasıyla 200 ppm/kg (OLE1) ve 400
ppm/kg oleuropein (OLE2) içeren rasyonlarla denemenin sonuna kadar ad-libitum olarak
beslenmişlerdir.
Bulgular: Performans özelliklerinden yem tüketimi, canlı ağırlık artışı ve mortalite değerleri
muameleden etkilenmemiş, yemden yararlanma oranı (YYO) değerleri bakımından ise gruplar
arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). OLE2 grubundaki etlik piliçler daha az yemle
daha fazla canlı ağırlık artışı sağlamışlardır. Soğuk karkas ağırlığı hariç diğer kesim özellikleri
bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli olmamıştır (P>0.05). En yüksek soğuk karkas
ağırlığı üçüncü grupta tespit edilmiştir. Göğüs bölgesinden alınan et örneklerinde depolamanın
3 ve 7. günlerinde tespit edilen TBARS değerleri bakımından gruplar arasında fark olmazken,
11. günde tespit edilen ortalamalar arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Kas ve
karaciğer dokularından alınan örneklerde Süperoksit Dismütaz (SOD) ve Katalaz (CAT) enzim
aktivasyonu değerleri oleuropeinin rasyondaki seviyesine bağlı olarak artmış ve en yüksek
enzim aktivasyon değerlerine OLE2 grubu sahip olmuştur (P<0.01). Karaciğerde CAT2 hariç
SOD, CAT ve IGF-I gen ekspresyon seviyeleri bakımından gruplar arasında fark olmazken, en
yüksek CAT2 gen ekspresyon seviyesi değeri OLE2 grubunda tespit edilmiştir (P<0.05). Kas
dokudan alınan örneklerde belirlenen SOD2, CAT1, IGF-I ve IGF-II gen ekspresyon seviyeleri
rasyondaki oleuropeinin miktarına bağlı olarak artmış (P<0.05) ve gruplar arasındaki
farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.05). Söz konusu gen ekspresyon seviyesi değerleri kontrol
ve 200 (OLE1) ppm/kg grubunda benzerlik gösterirken, 400 (OLE2) ppm/kg oleuropein içeren
grup diğer gruplardan daha yüksek SOD2, CAT1, IGF-I ve IGF-II gen ekspresyon seviyelerine
sahip olmuştur (P<0.05).
Sonuçlar: Mevcut çalışmadan elde edilen bulgular, etlik piliçlerin 400 ppm/kg oleuropein
içeren rasyonlarla beslenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Fakat daha genelleştirilebilir
sonuçlar elde etmek için oleuropein’in (%98) etlik piliçlerde antioksidan enzim aktivitesi ve
gen ekspresyonu seviyeleri üzerine etkisiyle ilgili daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği
kanaatine varılmıştır