Yumurtacı tavuk rasyonlarına farklı düzeylerde arı poleni ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Zekeriya DEMİR

Danışman: Hatice Kaya

Özet:

Yumurtacı tavuk rasyonlarına arı poleni ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve bazı kan parametreleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yürütülen çalışmada, 28 haftalık yaşta 96 adet Lohmann ırkı hibrit ticari yumurta tavuğu, her bir grupta 6 tekerrür ve her tekerrürde (kafes) 4 hayvan olacak şekilde 4 farklı diyetsel gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu (Pol-0) ticari yumurtacı tavuk yemiyle, diğer gruplar ise bazal yeme sırasıyla %0,5 (Pol-1), %1,0 (Pol-2) ve %1,5 (Pol-3) düzeyinde arı poleni ilavesiyle oluşturulan rasyonlarla 12 hafta süreyle beslenmişlerdir. Deneme süresince yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Kümes içinde 17 saat/gün aydınlatma programı uygulanmıştır. Arı poleni ile beslenen tavukların deneme sonu canlı ağırlıkları ve canlı ağırlık değişimleri linear olarak artış gösterdiği belirlenmiştir. Yumurtacı tavuk rasyonlarına ilave edilen arı poleninin, günlük yem tüketimini linear olarak düşürdüğü, yemden yararlanma oranını ise linear olarak artırdığı tespit edilmiştir. Rasyona değişik seviyelerde arı poleni ilavesinin yumurta kalite özeliklerinden, yumurta ağırlığını (quadratik) ve sarı indeks değerini (linear) artırdığı, ak indeks oranını ve Haugh birmini ise kübik olarak etkilediği gözlenmiştir. Muamelenin serum parametrelerinden kolestrol, trigliserit ve P değerlerini linear olarak düşürdüğü, Mg değerini ise linear olarak artırdığı tespit edilmiştir. Ancak incelenen diğer kan parametlerini etkilemediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, yemden yararlanma değerini linear olarak iyileştirmesi, serum kolesterol ve lipid seviyelerini düşürmesi gibi olumlu etkilerinden dolayı yumurtacı tavuk rasyonlarında arı poleninin kullanılabileceği ifade edilebilir. 2018, 45 sayfa Anahtar Kelimeler: Yumurtacı tavuk, arı poleni, performans, yumurta kalitesi, serum parametreleri