Kültür Varlıklarını Koruma Aracı Olarak Yeniden İşlevlendirme; Erzurum Şeyhler Medresesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Merve Meryem Gürlevik

Danışman: Emriye Kazaz

Özet:

Amaç: Kültür varlıklarını koruma aracı olarak yeniden işlevlendirmenin araştırılması ve 18. Yüzyılda inşa edilen ve atıl durumda olan Erzurum Şeyhler Medresesi’nin yeniden işlevlendirme bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Yöntem: Çalışma kapsamında öncelikle uluslararası ve ulusal düzeyde yeniden işlevlendirme ile ilgili yasal düzenlemeler incelenerek konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken temel kriterler ortaya konmuştur. Daha sonra uluslararası ve ulusal düzeyde yeniden işlevlendirilen kültür varlıkları incelenerek uygulamaların olumlu ve olumsuz yönleriyle beraber süreç içinde dikkat edilen hususlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu aşamadan sonrası literatür taramasından elde edilen verilerin alan çalışmasına uyarlanmasıyla devam etmiştir. Tarihi bir çevre içinde yer alan Şeyhler Medresesi'nin çevre ve yapı ölçeğinde sorunları, değerleri ve potansiyellerini ortaya koyacak analizler yapılmıştır. Gerek bu analizler ışığında gerekse uluslararası düzenlemelere göre yeniden işlevlendirme ile ilgili kriterler dikkate alınarak Şeyhler Medresesi için uygun olabilecek işlevler belirlenmiştir. Belirlenen işlevlerle ilgili kullanıcı görüşlerini anlamak ve olası farklı görüş ve fikirleri tespit etmek amacıyla Erzurum’da yaşayan mimarlık, peyzaj mimarlığı, kent planlama, sanat tarihçileri ve mimari restorasyon teknikeri gibi koruma ile ilişkili olabilecek alanlardaki meslek erbaplarına anket düzenlenmiştir. Son olarak anket sonuçları da değerlendirmeye katılarak Şeyhler Medresesi’ne yeni bir işlev önerilerek tasarım yapılmıştır.

Bulgular: Şeyhler Medresesi; Şeyhler Cami, Şeyhler Hamamı, Şeyhler Çeşmesi ve Vani Efendi Cami gibi çok sayıda tarihi yapılarla çevrili bir çevrede yer almasına, merkeze ve ticari faaliyetlere yakın olmasına rağmen çevredeki çarpık yapılaşma nedeniyle algılanması neredeyse imkansızdır. Üstelik birçok hasar ve bozulma sorunları olan yapı, bakımsız ve atıl durumdadır. Sonradan yapılan bir takım müdahaleler yapının mekansal özelliklerinde bozulma ve değişimlere sebep olmuştur.

Şeyhler Medresesi ve çevresinde yakın zamanda kentsel dönüşüm çalışmaları başlamıştır. Bu kapsamda bu alanda Şeyhler Medresesi, Şeyhler Hamamı ve Şeyhler Caminin üzerinde bulunduğu Şeyhler Sokağı’nın yayalaştırılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda çevredeki gecekondu yapıları yıkılıp tarihi dokuya uygun yeni bir çevre yapılması düşünülmektedir.  

Şeyhler Medresesi’nin korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamanın en önemli yollarından birisi yeniden işlevlendirmedir. Şeyhler Medresesi bulunduğu çevre itibariyle tarihi ve kültürel bağlamda önemli potansiyeller barındırmaktadır.

Uluslararası kriterler ve incelenen uygulama örneklerinden yola çıkarak yapı ve çevresiyle ilgili yapılan analizler sonucunda Şeyhler Medresesi’nin küçük işletmeler, ofis, kütüphane, sergi salonu, atölye, eğitim yapısı, müze ve çay bahçesi gibi sosyal, kültürel ve eğitsel içerikli işlevlerin yapıya uygun olduğu belirlenmiştir. Daha sonra hem Şeyhler Medresesi hakkında bilinilirlik ve algı durumunu ortaya koymak hem de yapıya uygun mimari programın daha ayrıntılı bir biçimde belirlenebilmesi için anket düzenlenerek uzman görüşleri alınmıştır.

Anketten elde edilen verilere göre; medresenin bilinmediği ve ziyaret edilmediği, alanı kullananların yaşlı veya orta yaşlı ve genellikle erkek olduğu, medresenin korunması için bir işlevinin olması gerektiği ortaya konulurken, yeni işlevin sosyal ve kültürel işlevleri barındıran bir programa sahip olması gerektiği teyit edilmiştir. Bunun üzerine Medresenin ; geleneksel el sanatları ile ilgili atölyeler yanında farklı amaçlar için kullanılabilecek dönüşümlü atölyeler, satış birimleri, sergi salonu ve kütüphane gibi  işlevleri  içeren “Erzurum Geleneksel El Sanatları Dönüşümlü Atölye Merkezi” olarak yeniden işlevlendirilmesi önerilmiş ve bir tasarım önerisi ortaya konmuştur.

Sonuç: Cami, çeşme ve hamamdan oluşan mahalle ölçeğindeki bir külliyenin parçası olan Şeyhler Medresesi, hem konut dokusu hem de çeşitli sosyal ve kültürel işlevlerle çevrili tarihi bir mahallede yer almaktadır, Kullanılmayan ve bakımsız durumdaki Şeyhler Medresesi’nin korunarak gelecek nesillere aktarılması ancak yeniden işlevlendirilmesiyle mümkün olabilir. Uluslararası düzenleme ve uygulamalardan Şeyhler Medresesi’nin özgün mimari özellikleri ve bulunduğu tarihi çevrenin zaman içinde değişen, dönüşen ve gelişen dinamikleri dikkate alındığında sosyal-kültürel ve eğitsel içerikli bir programla yapının bundan sonraki yaşamını sürdürmesinin uygun olacağı ortaya konmuştur.           

Anahtar Kelimeler: Koruma, yeniden işlevlendirme, uluslararası yasal düzenlemeler, tarihi çevre, Şeyhler Medresesi