KAYSERİ İLİNDE GENEL KULLANIM AMAÇLI BİNALARDA ISI POMPASI KULLANIMININ MALİYET ANALİZİ


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Bayburt Üniversitesi, fen bilimler, Makine Mühendisliği, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ufuk Emre ŞEKER

Danışman: Şükran Efe

Özet:

Gelişen teknoloji ve artan dünya nüfusuyla birlikte enerji tüketimi de her geçen gün artmakta ve günümüzde tüketilen enerjinin yaklaşık %30’u binalarda iklimlendirme amaçlı kullanılmaktadır. Bu bağlamda, binalarda tüketilen enerji miktarının azaltılması enerji verimliliği açısından önemli bir husus olup, literatürde farklı parametrelerin (bina mimarilerinde değişiklik, çeşitli yapı elemanlarının kullanılması, enerji ekipmanlarının verimliliklerinin artırılması, enerji sistemlerinin değiştirilmesi vs.) incelendiği birçok çalışma bulunmaktadır.

Bu çalışmada da Kayseri ilinde bulunan çok amaçlı kullanıma sahip, yaklaşık 10 000 m2 kapalı alanlı bir binanın iklimlendirmesinde yenilenebilir enerji kaynağı kullanımının, enerji ekonomisine etkisi incelenmektedir. Çalışma kapsamında prototip olarak hazırlanan bir bina projesi kullanılarak; ısıl yüklerin hesabı, iklimlendirme sistemlerinin belirlenmesi, maliyet analizleri ve enerji tüketimleri incelenmiştir. Yenilenebilir enerjinin kaynağı olarak, yeraltı suyu kaynaklı ısı pompası kullanılan çalışmada, sistemin etkinliğini incelemek amacıyla yaygın kullanımlı iklimlendirme sistemi de (ısıtma da doğalgaz kazanı, soğutma da hava kaynaklı soğutma grubu) tasarlanmıştır. Yeraltı suyu kaynaklı ısı pompası hem ısıtma hem soğutma amaçlı kullanılmıştır. Projelendirilerek tasarlanan her iki sistemin, ilk yatırım ve işletme maliyetleri (bakım-servis maliyeti, işçilik maliyeti ve enerji tüketimi maliyeti) detaylı olarak incelenmiş ve karşılaştırılması yapılmıştır. Yaygın kullanımlı iklimlendirme sisteminin ilk yatırım maliyeti 727.442,00 ₺ ve yıllık işletme maliyeti de 151.263,00 ₺ dir. Bu maliyetler, yeraltı suyu kaynaklı ısı pompalı iklimlendirme sisteminden sırasıyla %17,1 ve %35,8 daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Bu çalışmayla, daha temiz ve ülke kaynaklarının kullanılması nedeniyle daha bağımsız bir enerji kaynağı olarak bilinen yeraltı suyu kaynaklı ısı pompası kullanımının, daha ekonomik bir iklimlendirme sistemi olduğu da tespit edilmiştir.