Çörek Otu (Nigella Sativa L.) Bitkisinde Sodyum Azid Uygulamasının Optimizasyonu ve M1 Generasyonunda Tarımsal Özelliklerin Belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HİVRUN TURANLI

Danışman: Furkan Çoban

Özet:

Amaç: Klasik ıslah yöntemleri kullanarak çeşit geliştirmede gen kaynağı olarak kullanılabilecek çörek otu hatlarının geliştirilmesinde ilk aşama olan uygun kimyasal mutagen olarak kullanılacak sodyum azidin tohumlara uygulama optimizasyonu (doz, süre) ve M1 tohum elde edilmesidir.

Yöntem: Çörek otu bitkisinde sodyum azid uygulamasının optimazasyonunu sağlamak amacıyla 4 farklı konsantrasyon (1, 2, 3 ve 4 mM) ve sürede (1, 2, 3 ve 4 sa) mutagen uygulaması gerçekleştirilmiş ve çimlenme parametreleri üzerinde etkileri belirlenmiştir. Arazi çalışmasında M1 generasyonunda tarımsal özelliklerin belirlenmesi için oluşturan mutant ve kontrol grubundan tek bitki seçimleri ile agronomik ölçüm ve gözlemler yapılmıştır.

Bulgular: Sodyum azid kontrasyonlarının artmasına bağlı olarak çimlenme oranı, çimlenme hızı katsayısı, çimlenme hızı indeksi, çimlenme gücü indeksi azalmış ortalama çimlenme zamanı artmıştır. Farklı sodyum azid konsantrasyonları ve zamanlarının çörek otunun çimlenme parametrelerine ait varyans analiz sonuçları göz önüne alındığında doz uygulaması arasındaki farklılıklar tüm varyasyon kaynaklarında önemli çıkmıştır. Çimlenme oranı kontrol grubunda %85,6 iken dozların artması ile %38,0’ e kadar düştüğü gözlemlenmiştir. Arazi performansı göz önüne alındığında M1 bitkilerinde bitki boyu, ilk dal yükseliği, ilk kapsül yüksekliği, kapsül çapı, bin tane ağırlığı bakımından mutant grubu ve kontrol grubuna arasındaki farklılık önemli çıkarken; dal sayısı, bitkide kapsül sayısı, kapsülde tohum sayısı, bitki başına verim bakımından bu farklılıklar önemsiz bulunmuştur. Mutant grubunda ortalama bitki boyu 49,98 cm, dal sayısı 5,25 adet, ilk dal yüksekliği 19,86 cm, ilk kapsül yüksekliği 36,58 cm, kapsül çapı 9,92 mm, bitkide kapsül sayısı 12,16 adet, kapsülde tohum sayısı 75,7 adet, bin tane ağırlığı 4,00 g, bitki başına verim 3,29 g olarak tespit edilmiştir.

Sonuç: Çimlenme parametreleri göz önüne alındığında tohumlara uygulanmasına karar verilen doz x süre kombinasyonu 3 mM x 2 sa olarak belirlenmiştir. Arazi çalışması sonucunda sodyum azidin, çörek otu bitkisinin iyileştirilmesi için varyasyon oluşturma amacıyla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.