Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: OSMAN ÜÇÜNCÜ
Danışman: Serdar Bilen
Özet:
Bu çalışmada; biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen fındık zurufu kompostunun iki
farklı tekstüre sahip fındık bahçesinde toprakların ve fındık bitkisi yapraklarının bazı
besin maddesi içeriklerindeki değişimler araştırılmıştır. Çalışmada fındık zuruf
kompostu iki farklı fındık bahçesinde, toprakların organik madde kapsamını 0, % 0.5
(1.25 ton/da), % 1 (2.5 ton/da), % 2 (5 ton/da), % 3 ( 7.5 ton/da) ve % 4 (10 ton/da)
oranında artıracak şekilde uygulanmış ve 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Çalışmada 3 ay aralıklarla uygulamaların yapıldığı her bir ocaktaki dalların taç iz
düşümünden 4 kez toprak örnekleri alınarak toprakların bazı kimyasal özellikleri ile
iki dönemde alınan yaprak örneklerinin kimi bitki besin maddesi içerikleri
belirlenmiştir.
Fındık zuruf kompostu, kumlu-tın bünyeye sahip toprakta pH ve değişebilir Ca
içeriğini sınırlı miktarda artırırken, killi-tın bünyeye sahip toprakta ise azalmasına
neden olmuştur. Artan düzeylerde uygulanan fındık zuruf kompostu deneme bahçesi
topraklarının organik madde miktarı, toplam azot, bitkiye yarayışlı P, Fe, Cu, Zn, Mn
içerikleri ile değişebilir K, Mg içeriklerini genellikle kontrolün üzerinde arttırmıştır.
Deneme bahçelerinin toprak özellikleri bakımından Cu içeriği hariç diğer tüm
özellikleri arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir. Örnekleme dönemlerine göre;
toprakların organik madde, toplam N, değişebilir K ve Ca ile bitkiye yarayışlı Zn
içeriklerinin genellikle azaldığı, Fe ve Mn içeriklerinin genellikle arttığı saptanmıştır.
Artan düzeylerde fındık zurufu kompostu uygulaması ile fındık bitkisi yapraklarının
toplam N, P, K, Ca, Cu, Zn ve Mn içeriklerinin kontrole göre arttığı, toplam Fe
içeriğinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Bitkilerin toplam Fe içeriği hariç lokasyonlar
arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Yine yaprakların toplam P, Ca, Mg, Cu ve
Mn içeriklerinin örnekleme dönemine göre arttığı; yaprakların toplam N, K, Fe ve Zn
içeriklerinin ise azaldığı belirlenmiştir.