Zihin haritalama tekniğinin ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin okuma becerilerine ve okuma tutumlarına etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EMİNE BUZLU

Danışman: Muhsine Börekçi

Özet:

Amaç: Bu çalışmada 6. sınıf öğrencilerine Türkçe derslerinde kazandırılması amaçlanan okuma becerileri ve bu öğrencilerde bulunan okuma tutumuna Zihin Haritalama Tekniği’nin etkisi olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. 

Yöntem: Bu çalışmada Deneysel Araştırma yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç temel aşamadan oluşmuştur. İlk aşamada deneklere öntestler uygulanarak araştırma öncesi giriş becerileri tespit edilmiştir. İkinci aşamada uygulama yapılmış. Son aşamada da sontest uygulanarak araştırmanın etkileri incelenmiştir.

Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre öğrencilerin okuma becerilerine geleneksel öğretim yönteminin ve zihin haritalama tekniğinin olumlu katkılar sağladığı görülmüştür. Araştırmadan elde edilen diğer sonuca göre zihin haritalama tekniği ve  geleneksel yöntem okuma tutumunu olumlu yönde etkilemiştir. Uygulama esnasında gözlemlenen davranışlar bakımından deney grubunda sürece etkin katılım oranı daha fazla olmuş ve sınıf içi istenmeyen durumların yaşanma sıklığının azaldığı gözlenmiştir.

Sonuç: Deney ve kontrol gruplarının öntest ve sontestlerine baktığımızda genel bir artış görülmektedir. Ancak zihin haritalama tekniğinin kullanıldığı deney grubunda artan başarı oranını kontrol grubundaki başarı oranından daha yüksektir. Zihin haritalama tekniği okuma becerilerini, okuma tutumunu ve ders esnasında sergilenen davranışları olumlu yönde etkilemektedir. 

Anahtar Kelimeler: okuma, okuma becerileri, okuma tutumu, zihin haritalama tekniği.