Erzurum İli Pasinler İlcesinde Silajlık Mısır Üretim Maliyetinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İnci AKAY TUVANÇ

Danışman: Vedat Dağdemir

Özet:

Araştırmanın amacı, Erzurum’un Pasinler ilçesinde silajlık mısır yetiştiriciliğinin üretim maliyetini ortaya koymaktır. Araştırmada Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı 12 köyde faaliyette bulunan 171 tarım işletmesine uygulanan anket çalışması sonuçlarından, yerli ve yabancı literatürlerden ve kamu kurum ve kuruluşlarından elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Anket verileri 2007 üretim yılını kapsamaktadır.

Araştırma bölgesinde bir tarım işletmesinin sahip olduğu ortalama sulu tarla arazisi miktarı 86,32 dekardır. Ekilen sulu tarla arazisi içinde araştırma konusu olan silajlık mısır bitkisinin payı %28,49’dur. Araştırmada anket yapılan üreticilerin tamamı silajlık mısır yetiştiriciliğinde herhangi bir hastalıkla karsılaşmadıklarını ve ilaçlama yapmadıklarını belirtmişlerdir. 

Araştırmada, toplam çekigücü talebi 4,48 sa ve işgücü talebi 20,85 sa olarak tespit edilmiştir. Değişken masraf 267,97 TL/da, sabit masraf  73,04 TL/da, üretim masrafı 341,01 TL/da, brüt üretim değeri 320,92 TL/da ve verim 5166 kg/da olarak bulunmuştur.

İşletmeler de dekara ortalama tohum miktarı 3,08 kg, dekara ortalama gübre miktarı 41,30 kg olduğu belirlenmiştir. Buna bağlı olarak 1 kg silajlık mısırın maliyeti 0.066 TL bulunmuştur. İşletmelerde ortalama brüt marj 52,32 TL/da ve net kar -20.72 TL/da olarak hesaplanmıştır. Devlet desteğini aldıktan sonra silajlık mısır üretimi yapan işletmelerde 1 kg silajlık mısır maliyeti 0,051 TL, bürüt marj 62,68 TL/da ve net gelir 55,95 TL/da’dır