HİTİT MÜZİĞİNDE KULLANILAN DİZİLERİN TÜRK MÜZİĞİ DİZİLERİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sedat Selçuk AKARSU

Danışman: Mehmet Can Pelikoğlu

Özet:

Amaç: Hitit İmparatorluğu, günümüzden yaklaşık 3500 yıl önce Orta Anadolu’da kurulmuş Anadolu’daki en erken uygarlıktır. Hititlerin yaşantısında müziğin yeri diğer kültürel unsurlar gibi akademik anlamda her zaman merak konusu olmuştur. Müzik tarihi açısından bakıldığında Hitit müziğinde kullanılan ses dizileri/makamları/tonlarının ne olduğu ve günümüz Türk Müziği ile karşılaştırıldığında nasıl bir benzerlik ya da farklılık olacağının yapılacak bu tez çalışmasıyla ortaya konulması amaçlanmaktadır.

Yöntem: Yapılacak tez çalışmasında, konu ile ilgili yazılı ve görsel kaynaklardan, arkeolojik bulgulardan ve araştırmalardan verilerin toplanması ve karşılaştırmalı analizinin yapılması yönteminden faydalanılacaktır. Transkripsiyonu yapılmış ve yayınlanmış Hitit çivi yazılı metinlerde, Hititlerden günümüze gelen ve çeşitli dini sahnelerin yer aldığı kabartmalı vazolar ve duvar resimlerinde, arkeolojik kazı çalışmalarında tespit edilen eserlerde ve Hitit uzmanları tarafından yazılan Hititlerin sosyo-kültürel yapıları ile ilgili araştırmalarında Hitit müziği ile ilgili bilgilerin yanı sıra o dönemdeki notalarına işaret eden bilgiler de mevcuttur. Tüm bu dağınık şekilde olan bilgiler, yapılacak bu tez çalışmasıyla birlikte ayrı ayrı taranacak ve derli toplu biçimde biraraya getirilerek günümüz bilgileriyle karşılaştırıldıktan sonra bir sonuca ulaşılacaktır.

Bulgular: Ana problem cümlesi çerçevesinde belirlenen alt problemler doğrultusunda çalışmanın bulguları ve bulgulara dayalı yorumları yapılmış. Bulgulardan hareketle varılan sonuçlar maddeler halinde belirtilerek, bundan sonraki benzer çalışmalara yönelik bir takım önerilerde bulunulmuştur.