Çankırı Yöresi Türk Halk Müziği Kültüründeki Türkülerin Makam ve Usül Açısından İncelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Müzik Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yakup AYIK

Danışman: Mehmet Can Pelikoğlu

Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, Çankırı kültürü ve TRT-THM repertuvarında bulunan Çankırı yöresine ait halk ezgilerinde ki müzikal unsurları belirlemektir. Araştırmada yazılı kaynaklar ve alan araştırması kapsamında Çankırı yöresinin halk müziği kültüründe öne çıkan unsurlar belirlenmiş ve TRT- THM repertuvarında bulunan türküler hem makamsal dizileri hem de usül özellikleri bakımından analiz edilmeye çalışılmıştır.

Yöntem: Bu çalışmanın yürütülmesinde Nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma konusu kapsamında konu ile ilgili alan yazını taraması (doküman inceleme) ve çalışmaya konu olan yazılı literatür üzerinde içerik analizi yapılmıştır.

Sonuçlar: Çalışmanın, Çankırı yöresi müzik kültüründe öne çıkan faktörlerin belirlenmesi ve yöreye ait olan türkülerdeki müzikal özellikler analiz yapılarak ulaşılan bulgularla yörenin müzik kültürünün somut verilerle ortaya konulması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.

Bu doğrultuda; Çankırı yöresinin zengin bir halk müziği kültürü olduğu, temeli Ahiliğe dayanan Yâran kültürünün (Yâran sohbetlerinin) ilin sosyo- kültürel yönüne yön verdiği, yörede Türk halk müziği yanında Türk Sanat müziği peşrev formları da seslendirildiği ve bu iki müzik türünde kullanılan çalgı aletlerinin birlikte kullanıldığı, yöreye ait türkülerin müzikal analizleri sonucunda Segah, Hüseyni, Uşşak ve Hicaz makamı dizilerinin ve 2, 4 ve 9 zamanlı usullerin daha yaygın olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kültür, Türk Halk Müziği, Çankırı Yöresi, Makamsal Dizi, Usûl, Türkü.