Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2003
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Emine AŞKAN
Danışman: Vedat Dağdemir
Özet:
Erzurum merkez ilçede işletme
arazilerinin %16.49’u buğday üretimine ayrılmıştır. Erzurum merkeze bağlı
köylerde üretimi yapılan buğdayın, merkeze bağlı fabrikalarda işlenerek un
haline dönüştürülmesinden sonra, yine merkeze bağlı fırınlarda ekmek haline
dönüştürülmesi aşamalarında köy sayıları, tarım işletmeleri ve fırınların
sayıları Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemi ile tespit edilmiştir. Araştırma
kapsamında yer alan 144 tarım işletmesi, 4 un fabrikası ve 36 fırına ait
veriler esas alınarak maliyet ve pazarlama analizleri yapılmıştır.
İncelenen tarım işletmelerinde
buğday üretimi aile tüketimi için yapılmaktadır. Buğday üretiminde bir dekar
alan araziden 337.96 kg saman, 202.78 kg buğday danesi elde edilmektedir. Bir
kg buğday danesi elde etmek için yöre çiftçisinin 343 340 TL harcama yaptığı ve
bunun sonucu olarak da bir kg buğdayı 315 536 TL’na sattığı hesap edilmiştir.
Buğdayın una dönüşümü
aşamasında bir kg unu elde etmek için ortalama 1.375 kg buğdaya ihtiyaç olduğu
tespit edilmiştir. bir kg unun maliyeti 536 516.38 TL olarak hesap edilmiştir.
Fabrikalarda maliyet unsurlarında en büyük payı %87.14 oranı ile buğdaya ait
olduğu belirlenmiştir.
Ekmeğin oluşumunda maliyetin
%64.63’nü unun oluşturduğu tespit edilmiştir. 200 gram bir ekmeğin maliyetinin
ise 152 220.7 TL olduğu tespit edilmiştir.
Araştırma
kapsamında buğdayın üretiminden 200 gram bir ekmek olup tüketiciye ulaşıncaya
kadarki aşamalarında pazarlama zincirinde tüketicinin ödediği 225 000 TL’nin
%31.10’u çiftçi eline geçerken %8.32’si fabrikaya, %4.3’ü un satıcısına,
%40.72’si fırına ve %15.56’sı bayiiye gitmektedir. Araştırma kapsamında bir
ekmeğin oluşumunda fırınlar %40.72 oranı ile en önemli aracı konumundadır.