Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Kış Sporları Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor , Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2022
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: UMUT FURKAN AKNAR
Danışman: Fatih Kıyıcı
Özet:
Amaç: Düzenli yüzme egzersizi yaptırılan sıçanlarda kalp dokusunun bu egzersizden etkilenme durumu; morfometrik ölçümler, bazı biyokimyasal parametreler ve histopatolojik incelemelerle belirlenmeye çalışılmıştır.
Yöntem: İki aylık 20 adet erkek sıçan kontrol ve egzersiz grupları olmak üzere ikiye ayrıldı. Egzersiz grubundaki sıçanlara 6 hafta boyunca, haftada 4 kez, günde 1 saat yüzme egzersizi yaptırıldı. Deney sonunda sıçanlardan kan, kalp ve tibia kemiği örnekleri alındı. Kalpteki hipertrofi durumunu belirlemek amacıyla sıçanların kalp ağırlığının tibia uzunluğuna oranı değerlendirildi. Biyokimyasal parametreler ELISA metodu ile histopatolojik incelemeler Hematoksilen & Eozin boyaması ile veriler SPSS programıyla analiz edildi.
Bulgular: Egzersiz grubundaki sıçanların serum CK-MB ve VEGF seviyeleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülürken MDA, LDH ve kreatinin seviyelerinde anlamlı bir farklılık saptanmadı. SOD ve GSH düzeylerinin egzersiz grubunda düşük olduğu görüldü (p ˂0,05). Kontrol grubundaki sıçanların kalp dokuları normal histolojik görünümde iken, egzersiz grubundaki sıçanların kalp dokularında hafif düzeyde mononükleer hücre infiltrasyonu, hemoraji ve dejeneratif değişimler gözlendi (p ˂0,05). Kontrol grubundaki sıçanlarda aylarına uygun ağırlık artışı gözlenirken egzersiz grubundaki sıçanlarda daha az miktarda ağırlık artışı olduğu belirlendi. İki gruptaki sıçanlara ait kalp ağırlığı, tibia uzunluğu ve tibia ağırlığı değerlerinde anlamlı fark tespit edilmedi (p >0,05). Ancak kalp ağırlığı/tibia uzunluğu değerinde farklılık kaydedildi (p ˂0,05).
Sonuç: Sıçanlarda yapılan kısa süreli ve giderek artan şiddetli düzenli yüzme egzersizinin vücut
ağırlığı kontrolünde etkin olduğu ancak oksidatif stres ve CK-MB ve VEGF değerinde artışa
neden olduğu tespit edilmiştir. Sıçanlarla yapılan bu çalışmanın sonuçlarının insanlar için de
geçerli olup olmadığı araştırılmalıdır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalara ihtiyaç olduğu gibi
şiddetli düzenli egzersizin kalp üzerindeki etkisinin daha net anlaşılabilmesi için uzun süreli,
farklı egzersiz protokolleri içeren çalışmalara gereklilik doğmuştur.