Giresun ilinde buzağı yetiştiriciliği uygulamaları ve sorunları


Creative Commons License

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YEŞİM BAYRAM

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Recep Aydın

Özet:

Amaç: Bu çalışmada Giresun ili ve ilçelerindeki işletmelerin buzağı yetiştiriciliği uygulamaları ve sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Giresun il merkezi ve 15 ilçesinde rastgele seçilen 280 işletme sahibiyle yüz yüze anket yapılmıştır. Excel programına girilen veriler gerekli sınıflandırma ve sınıf kodları yazıldıktan sonra SPSS istatistik programında frekans analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar sayısal ve oransal olarak tablolarda gösterilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan işletme sahiplerinin %33,6'sı 41-50 yaş arasında, sığır yetiştiriciliği deneyim süresi 11-20 yıl arasında (%37,1) ve %32,9'ununda ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. İşletmelerin %75,6'sında işletme büyüklüğünün 10 baş sığırdan az olduğu, aynı şekilde ahır kapasitesinin de %64,3'ünde 10 baştan az olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde yeni doğan buzağılara kolostrum verilme oranı %87,9, yeni doğan buzağıya kolostrumun ilk veriliş zamanı 1-2 saat içerisinde %79,4, kolostrumun buzağıya günde 2 öğün verilme oranı %70,6 olarak belirlenmiştir. Buzağılara süt içirme %77 oranında anneyi emerek verildiği, işletmelerde %46,5 oranında buzağı mamasının kullanıldığı ve işletmelerin %33,9'unun buzağıları 61-90 günlük yaşta sütten kestikleri tespit edilmiştir. Buzağılara ilk su verme zamanı %40,9 oranında üçüncü haftadan itibaren, yem vermeye başlamanın %33,2 oranında 51 günden fazla yaşta, kuru ot verilme zamanının %27,3 oranında 10 günden fazla yaşta olduğu belirlenmiştir. Buzağılarda işletme sahiplerinin %61,1'inin göbek kordonu bakımı yaptığı, gebe ineklere ve buzağılara septisemi aşısının yapılma oranı ise sırası ile %36,1 ve %55,4 olduğu görülmüştür. İşletmelerde buzağı ölümlerinin %43,1 oranında olduğu, %46,6 oranında ilk 3 günlük yaşta ve %46,2 oranında ise septisemi sebebi ile meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuç: Buzağı yetiştiriciliği süt ve et sığırcılığı sektörünün sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle teşviklerin artırılması ve bu konuda yetiştiricilerin bilgilendirilmesi ve teşviki sağlanmalıdır.