Baharatlık kırmızıbiberin (Maraş biberi) üretim maliyeti ve pazarlanması: Gaziantep ili örneği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELİFE YAVUZ

Danışman: Vedat Dağdemir

Özet:

Amaç: Son yıllarda Maraş Biberi ekim alanlarının artması üreticilerin bu ürüne yöneldiğini göstermektedir. Üretimi ile tarım sektörü ve tarıma dayalı sanayi sektörüne önemli katkısı bulunan Maraş biberinin, üretim ve pazarlanmasında kullanılan işgücü ile bölge ve ülkedeki tarımsal istihdama katkısı oldukça yüksektir. Bu araştırma Gaziantep ilinde baharatlık kırmızı biber üreten işletmelerin üretim maliyetinin hesaplanması, üretim maliyetinin hesaplanarak karlılığın belirlenmesi, pazarlama yapısının ortaya konulması, baharatlık kırmızı biber üretimi ve pazarlanmasında yaşanılan sorunların belirlenmesi ve bunlara çözüm önerilerinde bulunulması amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Bu amaçla Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağ ilçelerinde baharatlık kırmızı biber üretimi yapan 162 tarım işletmesinde üreticilerle yüz yüze anket yapılmıştır. Yapılan anket verileri 2020 yılını kapsamaktadır.

Bulgular: İncelenen tarım işletmelerinde ortalama 45,41 dekar alanda baharatlık kırmızı biber üretimi yapıldığı tespit edilmiştir. Bir dekar baharatlık kırmızı biber üretiminde değişken masraflar toplamı 1788,20 ₺/da, sabit masraflar 434,10 ₺/da olup toplam üretim masrafı ise 2222,25 ₺/da olarak hesaplanmıştır. Baharatlık yaş kırmızı biber verimi bölge ortalamasında  1656,80 kg/da ve dekara kuru verim ise 382,04 kg/da, 1 kg baharatlık kırmızı biber üretim maliyeti bölge ortalamasında 1,34 ₺ olarak hesaplanmıştır.

Pazar masrafları toplamı dikkate alındığında 1 dekardan sağlanan net kar bölge ortalamasında 1532,76 ₺, brüt kar ise bölge ortalaması 1967,04 ₺, oransal karın bölge ortalaması ise 1,68 olarak hesaplanmıştır.

Sonuç: Bir dekar baharatlık kırmızı biber üretiminden 3810,64 ₺/da gayrisafi üretim değeri sağlandığı bulunmuştur. Üretim masrafları toplamı incelendiğinde bölgedeki üreticilerin dekara ortalama 1588,39 ₺ net kar sağladığı gözlemlenmiştir. Üretim masrafları toplamı dikkate alındığında bölgede 2022,44 ₺/da brüt kar sağlanmaktadır. Araştırma bölgesinde baharatlık kırmızı biber üreticisinin üretim için yaptığı 1 ₺’lik masrafa karşılık sağlayacağı kar, yani üretim maliyetine göre oransal kar bölge ortalamasında 1,72 olarak tespit edilmiştir. Baharatlık kırmızı biber pazar maliyeti de hesaplanmıştır. Baharatlık kırmızı biber üreticisinin pazar masraf toplamı bölge ortalaması 2277,65 ₺/da’dır. 1 Kg baharatlık kırmızı biber pazar maliyeti bölge ortalaması ise 1,37 ₺ olarak hesaplanmıştır.

Anahtar Kelimler: kırmızı biber, maliyet, net kar, pazarlama marjı, Gaziantep

Kasım 2022, 54 sayfa