Mersin İli Erdemli İlçesinde Bazı Sera Ürünlerinin Üretim Maliyeti ve Pazarlama Yapısı.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra ADIGÜZEL

Danışman: Vedat Dağdemir

Özet:

Bu çalışmada Mersin ili Erdemli ilçesinde bazı sera sebzelerinde işletmenin sahip olduğu sera büyüklüklerine göre üç guruba ayrılmış olup üretim maliyeti ve pazarlama yapısı incelenmiştir. Bu amaçla 110 işletme ile anket yapılmıştır. Domates, hıyar ve biber yörede üretimi yaygın yapılan sera sebzeleri olarak tespit edildiği için diğerleri ihmal edilmiştir. Çalışma sonucunda 1. 2. ve 3. gurup seralarda 1 kg domates için pazar maliyeti sırasıyla; 0.456, 0.395, 0.324 YTL/kg; 1 kg hıyar pazar maliyeti sırasıyla 0.558, 0.474, 0.391 YTL/kg; 1 kg biber pazar maliyeti sırasıyla 0.622, 0.458, 0.426 YTL/kg’dir. Çiftçinin 1., 2. ve 3. gruplarda elde ettiği kar dometes için sırasıyla 0.015, 0.076, 0.147 YTL/kg, hıyar için sırasıyla 0.012, 0.116, 0.179 TTL/kg, biber için sırasıyla 0.030, 0.194, 0.226 YTL/kg’dır. Tüm gruplar itibariyle tüketicinin ödediği fiyatın çiftçi eline geçen oranı domates hıyar ve biberde sırasıyla %55,41, %61,30, %56,70’dir. Yapılan anketlerde üretimle ilgili karşılaşılan en önemli sorun girdi fiyatlarının yüksek olması olarak belirlenmiştir.. Ürünün pazarlanmasında en önemli sorun ise ürünün kalite ve fiyatının komisyoncular tarafından belirlenmesidir.