SPİNAL ANESTEZİ UYGULANAN HASTALARDA ANKSİYETE VE AJİTASYON DURUMLARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇEKLERİNİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Atatürk Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İLKNAZ KARA

Danışman: Nadiye Özer

Özet:

Spinal Anestezi Uygulanan Hastalarda Anksiyete ve Ajitasyon Durumlarını Değerlendirme Ölçeklerini Geliştirme Çalışması

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ameliyat sırasında spinal anestezi alan hastaların anksiyete ve ajitasyon düzeylerini ölçmek için ölçüm araçları geliştirmektir.

Materyal ve Metot: Metodolojik türde yapılan bu araştırma Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathane bölümünde spinal anestezi alan genel cerrahi, üroloji ve ortopedi ameliyatı olan hastalarda gerçekleştirildi. Araştırma örneklemine 200 birey dahil edildi. Çalışmada kişisel bilgi formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Richmond Ajistasyon-Sedasyon Skalası, Spinal Anestezi Anksiyete Ölçeği, Spinal Anestezi Ajitasyon Ölçeği kullanıldı. Veriler Açımlayıcı Faktör Analizi, Doğrulayıcı Faktör Analizi, Cronbach Alfa ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi ile değerlendirildi.

Bulgular: Spinal Anestezi Anksiyete Ölçeği’nin öncelikle dil geçerliliği, daha sonra uzman görüşleri alınarak kapsam geçerliliği yapıldı. Spinal Anestezi Anksiyete Ölçeği’nin Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda iki faktörlü yapıya sahip ve faktör yüklerinin istatistiksel olarak uygun aralıkta olduğu bulundu. Ölçeğin Cronbach alfa geçerlilik katsayıları değerlendirildiğinde, bu değer “Duyumsal deneyim” alt boyutu için 0.88 ve “Düşünsel deneyim” alt boyutu için 0.88 saptandı. Spinal Anestezi Anksiyete Ölçeği’nin Cronbach Alfa güvenirlik kat sayısı 0.91, faktör yükleri tüm maddelerde 0.45’in üzerinde ve toplam varyans %54.989 bulundu.

Spinal Anestezi Ajitasyon Ölçeğinde de dil geçerliliği ve daha sonra uzman görüşleri alınarak kapsam geçerliliği çalışıldı. Ölçeğin Açımlayıcı Faktör analizi sonucunda üç faktörlü yapıya sahip ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu bulundu. Cronbach alfa güvenirlik katsayıları değerlendirildiğinde, bu değer “Sözel Agresif Olmayan Davranışlar” alt boyutu için 0.820, “Personele Yönelik Agresif Davranışlar “alt boyutu için 0.76 ve “Kendine Yönelik Agresif Davranışlar” alt boyutu için 0.77 olarak saptandı. Spinal Anestezi Ajitasyon Ölçeğinde Cronbach Alfa geçerlilik kat sayısı 0.81, faktör yükleri tüm maddelerde 0.45’in üzerinde ve toplam  varyans % 55.241  bulundu .

Sonuç: Spinal Anestezi Anksiyete  Ölçeği ve Spinal Anestezi Ajitasyon Ölçeği’nin ameliyat sırası spinal anestezi uygulanan hastalarda anksiyete ve ajitasyonu ölçmek için   geçerli ve güvenilir bir ölçme araçları oldukları saptandı.

Anahtar Kelimeler: Ajitasyon, anksiyete, hemşirelik, spinal anestezi

 


ABSTRACT

A Scale Development Study for the Evaluation of Anxiety and Agitation in the Spinal Anesthesia Patient

Aim: The aim of this study was to develop a measurement tool to measure the anxiety and agitation levels of patients who received spinal anesthesia during the intraoperative period.

Materials and Methods: This methodological study was carried out in the operating room of Erzincan Binali Yıldırım University Mengücek Gazi Training and Research Hospital on patients who underwent spinal anesthesia,  200 people were the sample of the study and a demographic form and three scales were used in the study. The findings exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, Cronbach Alpha and Pearson Product-Moment Correlation analysis techniques were used in the analysis of the data.

Results: In the current study of developing an anxiety and agitation scale in a patient who received Spinal Anesthesia. first the language validity of the Anxiety scale and then the content validity of the Anxiety scale were performed by taking expert opinions. As a result of Exploratory Factor Analysis, it was found that the scale had a two-factor structure and factor loads were in the appropriate range. When the Cronbach alpha validity coefficients of the scale was evaluated. this value was found to be 0.883 for the "Sensory experience" sub-dimension and 0.885 for the "Intellectual experience" sub-dimension. The Cronbach Alpha reliability coefficient of the Anxiety Scale was found to be 0.919. Factor loadings were found to be over 0.45 in all items and the total variance was 54.989%.

In the Agitation Scale, the language validity and then the content validity were studied by taking expert opinions. As a result of Exploratory Factor analysis, it was found that the scale had a three-factor structure and factor loads were in the appropriate range. When Cronbach's alpha reliability coefficients was evaluated. this value was found to be 0.820 for the "Non-Verbal Aggressive Behaviors" sub-dimension. 0.768 for the "Aggressive Behaviors Towards Personnel" sub-dimension. and 0.778 for the "Aggressive Behaviors Towards Self" sub-dimension. The Cronbach Alpha validity coefficient in the Agitation Scale was found to be 0.818. Factor loadings were found to be above 0.45 in all items and the total variance was 55. 241%.

Conclusion: It has been determined that the “Anxiety and Agitation Scale in Patients Receiving Spinal Anesthesia” is a valid and reliable measurement tool to measure anxiety and agitation in patients receiving intraoperative spinal anesthesia.

Keywords: Agitation, anxiety,  nursing, spinal anesthesia